“Altijd lijnen en nooit slank.”

Een slanke lijn hebben wie wil dit niet? Er is al van alles over geschreven en vandaag doe ik ook nog een duit in het zakje. Tja, het is wat met die lijn van ons, waar begin en waar eindig ik met mijn lijnverhaal.
Wie kent niet iemand die aan het lijnen is? Misschien ben je zo vlak voor de feestdagen zelf wel aan het lijnen geslagen. Het zou niet vreemd zijn want lijnende Nederlanders zijn er in allerlei soorten. Vrouwen en mannen, jongeren, zelfs kinderen moeten er aan geloven. En soms is dat maar goed ook want dik zijn is zeker voor kinderen ongezond. En het spreekwoord: jong geleerd is oud gedaan is hier dan ook van toepassing.

De titel van mijn verhaal komt uit het vocabulaire van mijn oudste zus. Zij was 19 jaar ouder dan ik. En soms zeiden mensen, die het naadje van de kous niet wisten: “je kunt wel zien dat het je moeder is.”
Zij is helaas jaren geleden overleden. Maar zij leeft onder ons voort, mede door haar vele gezegden. Zo was “altijd lijnen en nooit slank” één van haar gevleugelde uitdrukkingen.
Ik vermoed dat zij uit ervaring sprak en met deze uitspraak zichzelf op de korrel nam, want humor had zij. En als het lijnen je niet goed afgaat omdat je het moeilijk vindt, en dat is het, om dan met milde zelfspot naar jezelf te kunnen kijken heb je humor nodig. Het werkt heerlijk relativerend en ontspannend, ik kan het alle lijners aanraden.

De “gelukkigen” die kunnen eten wat zij wensen en toch slanke dennen blijven vraag ik, uit solidariteit met alle lijnende “tobbers” mee te blijven lezen want lijnen is zwaar! Soms is het geen sinecure om slank te blijven. Of je van aanleg zwaar of lichtgebouwd bent, een langzame of een snelle stofwisseling hebt, het kan meetellen hoe snel de pondjes eraan komen.

In de Middeleeuwen was het een heel ander verhaal. Toen was gezet zijn een teken van welvaart omdat veel mensen leden aan ondervoeding. Terwijl nu dik zijn meestal een gevolg is van de welvaart. In restaurants rollen mijn ogen soms uit hun kassen als ik de borden met eten zie langskomen. En soms gaat tot mijn verbazing alles soepeltjes en gezwind naar binnen. Soms vraag ik mij bijna verbijsterd af: waar laten ze het? Niet verwonderlijk dat de pondjes er na verloop van tijd aan zitten. Maar die moeten er ook weer af. Dus wordt het lijnen geblazen!

Niemand wil te dik zijn? Ik ben geen “dikkertje” maar wat pondjes eraf zou mij niet misstaan. Vroeger had ik een perfect gewicht. Slechts een paar dagen op mijn voeding letten en het klusje was geklaard. De pondjes vlogen eraf. Maar nu is lijnen andere koek. Nu ik ouder ben laten de pondjes zich niet commanderen door een paar dagen opletten. Nu moet ik constant op mijn qui-vive zijn dat de pondjes niet aangroeien. En arme ik, iedere onbedachtzaamheid hieromtrent wordt meteen afgestraft. Eerlijk gezegd ben ik het soms spuugzat om altijd maar weer op die calorieën te letten. Maar als de beloning is dat ik hierdoor mijn gewicht in de hand kan houden ben ik dik tevreden. En, ik kan er het “jojo effect” mee buiten de deur houden.

Een keer liet ik mij ook verleiden door een dieet uit te proberen. En het succes rees de pan uit! De pondjes vlogen er af. Ik werd zelfs slanker dan mijn normale gewicht. Zo trots als een pauw en met veel zelfrespect, stopte ik met het dieet. Maar toen! Ik vond dat ik met deze prestatie, en met dit superslanke figuur best iets extra’s had verdiend. Ik mocht daar toch zeker wel een extra zoutje voor nemen, of een goed belegde boterham met kaas etc. voor nuttigen?
In het begin gebeurde er niet veel en bleef ik slank. Maar sluipend, op kousenvoetjes kwam pondje na pondje er aan. Ik troostte mezelf met de gedachte dat ik nog steeds minder woog dan toen ik begon. Tot op een dag de weegschaal doorsloeg en aangaf dat ik zelfs boven mijn normale gewicht woog. En niets kon dat feit veranderen. Het maakte niet uit dat ik de weegschaal verplaatste, er anders op ging staan, mijn adem inhield, nee het was gewoon foute boel. Ik baalde van mezelf: hoe oliedom dat ik het zover had laten komen.

In de loop van de tijd zijn er veel diëten voor “slanke lijners” op de markt gekomen. Een kleine bloemlezing: Weight Watcher, Atkins, Sonja Bakker, soepdieet, vervangende maaltijdrepen enz, enz. In principe kun je van elk dieet afvallen omdat het gebaseerd is op eenzijdig voedsel. Maar helaas, dit geldt alleen voor zolang je het dieet volhoudt.
Als je wilt afvallen is het misschien wijs om er nog één keer mee op je streefgewicht te komen. Daarna kun je gaan nadenken wat je volgende strategie wordt.

Mijn eigen methode is: niet teveel eten. Weinig snoepen, verstandige tussendoortjes tot mij nemen. Calorieën in de gaten houden. Genoeg water drinken. In de benen komen en buiten zijn.
Ik weet het allemaal en schrijf het hier braaf op, maar van tijd tot tijd ga ik in de fout. Het wordt eerlijk gezegd voor mij steeds moeilijker om op gewicht te blijven. Bij het ouder worden gaan onze organen trager werken en dat kan ook zijn tol eisen in meerdere pondjes, al geldt dat niet voor iedereen. Het is dan wel weer zo dat je als oudere, met mate, wat meer mag wegen dan vroeger omdat dit gezonder voor je lichaam is. Je hebt wat meer weerstand als je ziek wordt.

Soms weet je je bottleneck waardoor de pondjes er specifiek bij jou snel aankomen. Voor mij is dat bijvoorbeeld het zoutgebruik, meer dan zoete dingen, omdat mijn lichaam vocht vasthoudt. Ik gebruik als vervanger al kunstzout. In mijn geval zou het beter zijn helemaal geen zout meer te gebruiken. Zoutloos brood en beleg vind ik helemaal niet lekker, echter het hangt als het zwaard van Damocles  boven mijn hoofd. Ik vrees dat anders de uitspraak van mijn zus: ”altijd lijnen nooit slank” voor mij van toepassing wordt.

Als laatste de vraag: “mag het ook een onsje meer zijn”?
En als ik het voor het zeggen heb? ” Nou vooruit dan maar lieve lijners, een paar onsjes dan?

 Reageer gerust!

 

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Nelly van Voorthuijsen-Boon

  Lieve Maaike,ja dat lijnen is iets wat we allemaal kennen, nu weer koolhydraatvrij, mijn dochters doen het en inderdaad het helpt,geen brood,geen pasta, geen aardappels, veel groenten ,wel zoete aardappels en als ze bij mij eten , knolselderij puree . Iets om te proberen? Liefs Nelly.

  1. Mee op de wind

   Lieve Nelly, je hebt gelijk Nelly want het helpt en dat is natuurlijk fijn en de bedoeling. Mij hielp het zolang ik het volhield. Toen ik stopte kwamen de pondjes er langzaam weer aan. Ik ben toen overstapt naar het kijken hoe en wat ik en dat helpt mij blijvend. En dat jij als moeder van lijnende dochters je best doet mee te werken aan hun slanke lijn? Petje af Nelly! Met dank en met een lieve groet van Maaike

 2. Anoniem

  Dag Maaike ,waar begin je nu toch aan met je lijnen op de blog ..bij het ouder worden krijgen we allemaal een ander figuur ,en dan gaan we lijnen tot er enkele kilo s af zijn en dan gaan we weer beginnen om over te gaan tot de orde van de dag en dan vliegen de kilo s er weer aan .,mijn recept is altijd ,,,,als je alles gewoon met mate doet ,,,,,weinig suikers ,, vetten,,enniet alteveel snoepen ,dan hou je echt je goede dewicht wel ,,,genoeg drinken en wandelen ,,wat een wijsheid van zo n oud mens ,vind je ook niet . Nog een compliment voor je gezellige blog ,, groetjes van Nelly Bal

  1. Mee op de wind

   Dag Nelly, Je hebt helemaal gelijk Nelly en daarom ben ik dus gestopt met een lijn dieet. Ik moet alleen zuinig zijn met zout dan is er weinig aan de hand. Maar zoutarm eten, ik weet niet of het wel eens doet is echt niet zo smakelijk. Als ik niet op zou letten dan zou ik echt heel erg aankomen maar inderdaad door gewoon alles met mate te nuttigen blijf ik aardig op mijn gewicht. Ja je bent een wijze, oude mevrouw Nelly. Leuk je opmerking dat je het een gezellige blog vindt, daar kan ik het weer mee doen. Mijn dank voor je reactie en groetjes van Maaike

 3. Lily

  Leuk, de spreekwoorden en gezegdes cursief geplaatst, je ziet het nog maar zo weinig terug, wat ik echt jammer vind.

  Tja, lijnen, ook voor mij al een leven lang lastig, vroeger dik geweest, wat slechts in 3 maanden plaats vond, maar jaren heeft gekost om op gewicht te komen.
  Ik kom echt heel snel aan en inderdaad goed, dat je het benoemt, want nu ik ouder word, wordt ook de vetverdeling anders.
  Het is niet zozeer, dat de pondjes er moeilijker af gaan, maar de pondjes gaan op andere plekken zitten, begint tenminste mijn ervaring te worden.
  Soms heb je echter inderdaad periodes, dat je echt superveel trek in dingen hebt, wat ik afgelopen zomer had en nu dus maar weer streng zijn 😉

  Ik heb echter ook nog een andere reden om op gewicht te blijven en dat is kleding. Met mijn lichaamslengte van 1,45 m is het al lastig om passende kleding te vinden, maar moet ik aan de grote maten, gaat het nog lastiger worden.

  Soms word ik er ook wel eens moe van en zeker nu ik wat ouder word, mag het ook van mij best een onsje meer zijn, maar de “maar” houdt me toch op het rechte pad.

  Diëten heb ik nooit gevolgd, wel veel over gelezen, maar wat je zelf ook schrijft, als je stopt, ben je in no-time weer op je oorspronkelijke gewicht.
  Het is inderdaad opletten, wat je eet en waarbij de stelregel blijft, overal waar tè voor staat, is teveel 😉
  Ik snoep nog wel hoor, helemaal verslingerd aan M&M’s, mini chocolaatjes, die ik langzaam laat smelten in de mond.
  Dat vind ik wel een voorwaarde als je buiten het lijnboekje gaat, geniet er dan ook bewust van en niet achteloos in de mond stoppen.

  Goed verhaal weer en de geruststelling, dat ik niet de enige ben, die soms worstelt met het gewicht 😉

  Groetjes Lily

  1. Mee op de wind

   Ja ik vind het leuk om spreekwoorden en gezegdes in te lassen in mijn verhalen. Als ik schrijf komen ze vanzelf naar boven. Spreekwoorden en gezegden werden bij ons thuis heel veel gebruikt, ik ben er mee opgegroeid. We horen bij de ouderen als we zeggen dat het jammer is dat we ze zo weinig meer horen. Nostalgie? Leuk trouwens dat je het aanhaalt dat je ziet dat ik ze cursief plaats!

   Als je op je eetpatroon let dan weet je precies wanneer je buiten het boekje gaat. En er dan heerlijk van genieten is een voorwaarde want dan doe je het tenminste niet voor niets. Ik denk dat met de feestdagen in zicht de onsjes er nog even aanblijven. Chocola ik ben er ook zo dol op en tegen jou gezegd proef ik er ook wel eens aan .En dat laten smelten in mijn mond, heerlijk! Maar op tijd stoppen is de boodschap want dat is echt een dikmakertje. Wel het doet mij goed lily dat het je geruststellend vindt om te horen dat er meer mensen worstelen met hun gewicht. En de stok achter de deur voor je kleding die niet meer past bij veel aankomen, ach dat is misschien een nuttige bijkomstigheid. Je bent niet de enige. Hartelijk dank voor je reactie lily. Reacties? Ik vind ze altijd weer gezellig en leuk.

   Groetjes van Maaike

 4. Anoniem

  Hierbij ook mijn duit in het zakje. Een stukje om blij te zijn met mijn figuur, want dit probleem is niet het mijne. Maar voor velen is het een probleem en dit stuk laat weer zien: gedeelde smart is halve smart. ( mijn cursieve letters, die ik ooit had, zijn me door Apple ontnomen, anders zou ik mijn gezegdes ook schuin schrijven). Lieve Maaike, je hebt veel mensen weer blij gemaakt met je stuk en blijf lekker doorgaan!!
  Liefs Nelleke

  1. Mee op de wind

   Wel Nelleke dan hoor jij bij de slanken. Wel lief dat je reageert al gaat het jou dan niet aan. Jij behoort tot de minderheid van de natie, veronderstel ik. Wat vervelend dat Apple geen mogelijkheid biedt voor cursief schrijven. Ik kan niet begrijpen dat ze dit doen. Ik vind het juist zo fijn om ze te gebruiken. Een tijd geleden alweer heb ik geschreven over spreekwoorden en gezegdes en toen afgesproken dat ik ze voortaan in schuin schrift ga zetten voor de duidelijkheid. Vandaar dat ik het nu doe. Fijn dat je weer reageert, en ik haal het in de vorige reactie ook al aan, het contact met mijn lezers is voor mij een feestje. Met dank en lieve groet, Maaike

 5. Gerlien

  Lieve Maaike,
  Ja je ziet het goed, eindelijk weer een reactie. Dat wil niet zeggen dat ik met minder plezier lees, maar soms heb je van die buien dat je iets uitstelt en dat was mijn hete hangijzer. Dan dit, dan dat, altijd met meerdere dingen gelijk bezig zijn. Nu komt het er echter van, want ik ben echt nog steeds die trouwe lezer!! Hartelijk dank voor jouw, altijd weer, inspirerende onderwerpen. Soms heel leerzaam, soms motiverend, maar altijd heerlijk om te lezen.
  Lieve groetjes uit een heel mistig Twente…. hopelijk vind het paard van Sinterklaas zijn weg 😉 .

  1. Mee op de wind

   Lieve Gerlien,
   Tja ik weet er alles van hoe het soms gaat. Maar van uitstel is het geen afstel geworden en het is natuurlijk leuk dat je weer verschijnt op mijn blog met je reactie.Jij bent een lezer van het eerste uur denk ik? In ieder geval heb je al heel vaak gereageerd. Ik ben nu ook weer blij met je reactie Gerlien. En fijn dat het je blijft boeien en dat je blijft lezen. De serie oude verhalen ligt min of meer achter mij al komt er af en toe nog een boven borrelen. En er zijn zoveel andere dingen om over te schrijven en ook die worden evengoed gelezen. Al vraagt het steeds weer denkwerk waarover en hoe ik het ga opschrijven. Het was hier erg koud vandaag, vond ik. Wij vieren zaterdag de negende Sinterklaas. Het paard bleef deze keer wat langer heeft hij beloofd.
   Lieve groetjes van mij en dank voor je schrijven! Maaike

Laat een reactie achter