Door het schrijven blijven zich nieuwe verhalen aandienen. Ze melden zich niet chronologisch aan. Nee, ze volgen kris kras, hun eigen grillige pad door mijn geschiedenis. Mijn geschiedenis is nauw verbonden met mijn familie. In dat gezin vond het plaats. Daardoor wordt het een familieverhaal! In die familie vinden veel van mijn verhalen hun oorsprong. En als ik schrijf, voltrekken de gebeurtenissen zich weer.
Er vindt ook iets anders plaats. Het gaat niet alleen over mijn familie.
In mijn schrijfsels gaat het vaak over het leven van vroeger. Veel mensen herkennen zich in de verhalen. Ik krijg veel reacties op mijn schrijven over vroeger. Mensen herinneren zich opeens weer veel dingen. Soortgelijke gebeurtenissen. Daardoor, gaat ook hun verhaal weer herleven! Want in iedere familie huist een verhaal. Er moet alleen iemand zijn die het verhaal op papier zet. De herinneringen een plaats wil geven. Zodat ze weer herleven!
De schoen van Johan
We zitten met zijn allen aan de grote tafel in de huiskamer. Het is zondagmiddag. En, Johan is er ook! Johan is weer opnieuw thuis gekomen. Want na zijn thuiskomt uit de oorlog is hij al weer snel uitgezonden. Als beroepsmilitair moet hij in 1946 naar Nederlands- Indië. Maar nu is hij gelukkig weer thuis.
Als Johan in Nederlands-Indië verblijft vertrekt snel daarna neef Jan ook naar Nederlands- Indië. Jan staat in militaire dienst en hij moet daar heen voor zijn nummer. De dag voordat hij vertrekt komt Jan bij ons langs. Hij komt afscheid nemen. Vlak voordat hij vertrekt, vraagt moeder: “ zeg Jan, zou jij een schoen voor Johan mee willen nemen? Hij heeft één schoen meegenomen. De andere is hij vergeten. En als jij daar toch bent, wil jij die misschien wel even aan Johan geven?”
Met onder zijn arm een schoen voor Johan, fietst Jan naar huis. Er vertrekken veel troepenschepen naar Nederlands- Indië. Na een wekenlange boottocht is Jan eindelijk op zijn bestemming. In zijn koffer zit de schoen van Johan! Waar moet hij nu naar toe met die schoen? En, waar is de legerbasis van Johan? De enige oplossing is naar de legerleiding gaan voor overleg. Daar vertelt Jan : “ ik heb een schoen van luitenant Becker bij mij. Zijn moeder heeft mij gevraagd of ik die schoen bij hem wil afleveren”. Door de legerleiding wordt navraag gedaan. En wat blijkt? Johan Becker is heel ergens anders gelegerd. In een heel ander gedeelte van Nederlands- Indië. Er ontstaat een groot dilemma. Want hoe moet die schoen bij Luitenant Becker komen? Neef Jan wil de meegebrachte schoen kwijt. Hij wil die schoen zelf afleveren, zoals hij heeft beloofd. En dat gaat nog gebeuren ook! Er is een oplossing gevonden. Jan mag de schoen zelf gaan brengen! Maar dat vraagt wel het een en ander! Uiteindelijk wordt er een vliegtuig, speciaal voor Jan, gecharterd. Hij hoeft alleen maar in te stappen. En dat doet hij met graagte! En zo vliegt Jan, als een vorst, over de dreven van Nederlands- Indië. Hij heeft nog nooit in een vliegtuig gezeten. En dat is niet vreemd in 1946.
Johan weet niet wat hem overkomt. Daar staat neef Jan ineens voor zijn neus. Hij is heel verrast. Jan houdt de schoen omhoog. Johan moet luid lachen! Neef Jan wordt weer keurig teruggevlogen naar zijn basis. Maar nu is Johan eindelijk, voor goed terug. Hij blijft nu in Nederland. Hij zit weer bij ons aan tafel. We zijn allemaal weer bij elkaar. Wat een feest! Als Johan het weekeind thuis is, komt Jan dikwijls bij ons langs.
Ze zitten vol verhalen. Ze komen niet uitverteld. En wij hangen aan hun lippen!
Wat een pracht verhaal weer !
Niet te geloven , wat een moeite er gedaan werd voor een schoen ! Daar zou je nu eens om moeten komen ……,een schitterende herinnering in ieder geval .
Door je verhalen komt “vroeger “steeds dichterbij.
Hartelijke groet,
Clazien.
Dag Clazien.
Ja, ik vind het ook altijd een fantastisch verhaal.
Het is dat ik het zelf heb horen vertellen. Want het is bijna ongelooflijk.
En wat jij schrijft: en dat voor een schoen!
Ik lees dat het klopt wat ik schreef: door de verhalen komt vroeger dichterbij.
De verhalen herleven weer.
Hartelijk dank voor je reactie.
Groetjes,