De droom van Gijs

Soms zit de aanleiding om een verhaal te schrijven in een klein hoekje. Zo ook deze week. Hoewel in het “kleine hoekje” een groots verhaal schuilt.

Er zijn maar weinig mensen die nooit dromen. En als je dan hebt gedroomd snap je er dikwijls niets van. Ik hoor mensen nogal eens zeggen: “hoe kom ik aan die droom?”
Zo overkwam het Gijs deze week dat hij droomde over mij. Zijn droom is niet moeilijk, heel begrijpelijk zelfs.
Als ik hem zelf had gedroomd zou ik hem misschien voor mij houden. Maar nu Gijs hem heeft gedroomd kan ik het wel vertellen. En het is ook wel lief gedroomd vind ik.

Er hangt een waas van geheimzinnigheid rond dromen. Ze komen uit ons onderbewustzijn en willen ons iets vertellen wat we niet, of nog niet, weten.
“Een niet begrepen droom is als een ongeopende brief.” Dit staat in de Talmoed, één van de heilige boeken binnen het jodendom.

Aan de andere kant zijn dromen soms zó duidelijk dat je er niet omheen kunt. In 1937 kregen Prins Bernhard en Prinses Juliana een ernstig auto ongeluk. Voorafgaand zagen mensen in hun droom het ongeluk gebeuren. Prins Bernhard bestuurde zelf de auto in de droom. Toen het ongeluk plaatsvond was dit ook het geval. Prins Bernhard liep ernstig letsel op en moest in een ziekenhuis worden opgenomen. Prinses Juliana bleef ongedeerd.

Ik vind het een merkwaardig, wonderlijk fenomeen, dat mensen soms vooraf dromen wat er gaat gebeuren. Er zijn in de geschiedenis meerdere voorbeelden van te vinden. Als kind maakte ik het zelf mee in ons gezin. Het maakte diepe indruk op me. In-/pinksterdagen-die-ik-nooit-vergeet/  vertel ik erover.

Naast voorspellende dromen heb je ook “wensdromen.”
Voor ik verder ga eerst even dit. Ik durf in alle bescheidenheid te zeggen dat mijn boek “Mee op de Wind” vriendelijk en verrassend goed is ontvangen. Veel mensen wilden het lezen en kochten het zodat ik kan zeggen:” het is boven verwachting goed verkocht!” En dat was echt een cadeautje voor mij en ik ben dan ook een zeer tevreden mens!

De droom van Gijs gaat over mijn boek. Maar zijn droom gaat wel een beetje over de top moet ik zeggen en zou ons leven min of meer ontwrichten.

De droom van Gijs.

Op zekere ochtend, nauwelijks wakker, vertelt Gijs: “ik heb vannacht gedroomd over je boek. Je kwam naar mij toelopen met je kaartje van het Openbaar Vervoer in je hand. Je hield het voor mij en zei:“hier heb jij mijn kaartje, ik heb het niet meer nodig. Nu ik zóveel boeken heb verkocht reis ik niet meer met het Openbaar Vervoer. Dat is beneden mijn stand, ik neem voortaan een taxi om ergens naar toe te gaan.”
Ik kijk Gijs perplex aan. Tja, als het zó met mij gesteld is dan ben ik het met hem eens. En dan gaat er bij ons een heel andere wind waaien. Als er zóveel boeken zijn verkocht reis ik niet meer met het Openbaar Vervoer. Dan wordt de tram echt te “gewoontjes.” Wat een mooie droom Gijs!

Al had Gijs van mij ook mogen dromen dat ik van nu af aan in een volautomatische, zwart gekleurde jaguar met open dak ga rondrijden. Daar had ik ook wel genoegen mee genomen. En die had ik dan ook zelf nog wel willen besturen als het er over gaat.

We zijn nu inmiddels een week verder. Er is niets spectaculairs aan de hand. Al worden er wel steeds boeken verkocht, de telefoon staat niet roodgloeiend. Er vindt voor de deur geen bijzonder grote toeloop van mensen plaats. Er worden geen buitenissig grote bestellingen geplaatst. Nee, een voorspellende droom lijkt het, tot nu toe, niet te zijn.
En dat hier regelmatig een taxi voor de deur staat om de “gevierde schrijfster” rond te rijden is ook niet aan de orde.
Het lijkt er meer op dat ik de droom van Gijs kan rangschikken onder de “wensdromen.”
Een wensdroom van een lieve trouwe echtgenoot, die het mooi zou vinden als zijn vrouw een overweldigend topsucces oogst.
Terwijl ik dit neerschrijf drenzen de regels van een gedicht door mijn hoofd:

Waar werd oprechter trouw
Ter wereld ooit gevonden
Dan tussen man en vrouw

Twee zielen gloênde aaneengesmeed
Of vast geschakeld en verbonden

In lief en leed
(fragment uit De Gijsbrecht van Aemstel, slot van het 4e bedrijf)
(Joost van den Vondel 1587-1679)

En nu verder maar hopen dat Gijs de teleurstelling kan verwerken om naast een “gewone” schrijfster verder te leven. Wat is het geval?
In plaats dat ik per taxi word opgehaald ben ik taxichauffeuse. Het gebeurt namelijk nogal eens dat ik kleinkinderen of vriendinnen, en ook Gijs rondrijd door de dreven van Amstelveen. Wat toch wel in schril contrast staat met de “grootse” droom van Gijs!
Maar je weet het nooit, tenslotte heeft Gijs het wel echt gedroomd!

Ter geruststelling: ik heb de indruk dat Gijs de “teleurstelling” goed verwerkt

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Anoniem

  Dag maaike ,wat een mooi verhaal heb je weer geschreven vande droom van Gijs .gelukkig dat alle dromen niet uit komen, want dan was jij vast naast je schoenen gaan lopen ,en zo ken ik je niet .maar wel lief van hem ,een teken dat het misschien een stille wens van hem was.,dat jij nog eens in zo ,n nieuwe electrise auto zou rond toeren,.wees maar lij dat je zelf overal nog naar toe kan rijden ,best knap hoor ,een h ,gr van Nelly Bal

  1. Mee op de wind

   Precies Nelly, en naast je schoenen moet je nooit gaan lopen, zelfs niet bij het daverende, onrealistische succes waar Gijs over droomde! Ja, het is een stille wens van hem en dat is toch wel heel lief! Maar zoals jij wel zult weten vind ik het helemaal mooi zoals het is gelopen rond mijn boek. En dit was gewoon leuk om te laten vertellen hoe het gaat als je 55 jaar getrouwd bent. Fijn dat je weer hebt genoten van het verhaal Nelly. Daar schrijf ik ze voor. En het blijft leuk om reacties erop te krijgen. Mijn dank dan ook weer. Met een lieve groet van Maaike

 2. Anna Uiterwijk

  Wellicht gaat de verkoop van je boek nog wel lukken Maaike…
  Ik zelf heb aan Nelleke gevraagd, de opdracht gegeven, om jouw boek voor mij te bestellen. Toen wist ik nog niet dat wij elkaar zouden ontmoeten…
  Ik heb eerlijk gezegd nog niets van Nelleke vernomen over het feit dat ze jouw boek voor mij heeft besteld… Dat ga ik haar morgen even vragen. Heeft Nelleke je boek nog niet bij je besteld..dan kan je het donderdag middag 5 oktober zelf voor me mee nemen. Ik noem maar wat. Dat laat ik je dan weten. dag, Anna
  Mooi verhaal weer Maaike !

  1. Mee op de wind

   Dag Anna, ik ben over de verkoop van mijn boek echt tevreden en gelukkig hoor Anna, laat ik dat voorop stellen. De droom van Gijs is humoristisch te noemen en lijkt mij niet realistisch. Ik breng het boek voor je mee naar Nelleke. En dan zijn ze bijna op thuis. Gelukkig liggen er nog wel wat bestelexemplaren bij het Centraal Boekenhuis anders zou ik nu al in de problemen zijn.
   Maar de droom was wel leuk om er een verhaal over te schrijven en ik vond dit een heel leuk thema. Het is altijd weer een kunst op zich een gegeven te vinden voor een verhaal. Maar er blijkt altijd weer stof genoeg te zijn dus geen zorgen wat dat betreft.
   Ik hoop je donderdag te ontmoeten, Anna. Tot dan, en hartelijk dank weer voor je reactie! Groetjes van Maaike

 3. Wilma

  Haha leuke droom.
  Denk dat “gewoon ” beter bij jullie past. Wie weet als je zo gaat leven we mss geen verhalen meer zien.
  Groet
  Wilma

  1. Mee op de wind

   Dag Wilma, ja ik vind het zelf ook zo’n leuke droom! Het leukste ervan is dat Gijs hem heeft gedroomd en wij er samen de humor zien! En zo kan ik er een humoristisch verhaal over schrijven wat ik leuk vind om te doen.
   En “gewoon” blijven zit verweven in mijn aard Wilma dus wees maar niet bang.
   Lieve groet van Maaike,
   met dank voor je reactie Wilma

 4. Elly

  Hoi Maaike.
  Heel lief gedroomd door “Gijs”. Hij is gewoon trots op je.
  Geen voorspellende droom dus, maar wel tekenend voor zijn liefde voor jou.
  Nou ja, daarom houden jullie het al zo lang uit.
  Las laatst nog een oud rijmpje over (lange) huwelijken. Wat je je moet realiseren om ze goed te houden: (jullie kennen ze misschien).
  “De vrouw BOUWT het huis, of… maakt het tot gruis.”
  en: “een man en een muis, een kruis in je huis”
  en: “het is daar in het huis geheel verdraaid waar het haantje zwijgt en het hennetje kraait”. (Vrouwen moesten vroeger wel hun plek kennen in het huishouden, vonden onze grootouders). Dag Maaike.

  1. Mee op de wind

   Dag Elly,
   Dat zijn weer een heleboel wetenswaardigheden op een rijtje gezet door jou, Elly. Dit zijn wel heel oude spreekwoorden en gezegden als je het mij vraagt. En hier is dan weer alle ruimte om ze den volke kond te doen. Zoals je ziet heb ik ze ook in voorraad. Leuk toch dat spelen met onze “oude taal.” En dat is toch echt wel een gezamenlijke hobby van ons bovendien is er heel veel stof over voorhanden.
   En over de droom van Gijs? Inderdaad is dat gewoon lief van Gijs. En verder ben ik nu aan een beetje aan het bijkomen van de drukte rond mijn boek. Al komen er toch nog steeds weer nieuwe dingen bij kijken. Maar dat houdt mij jong! Groetjes van Maaike, en leuk en fijn dat je weer reageerde Elly.

 5. Lily

  Dromen zijn moeilijk onder een noemer te vangen, is mijn ervaring…
  Ik heb voorspellende dromen gehad, dromen om over na te denken, repeterende dromen, thema’s die steeds weer terugkomen en gewoon verhalen, alsof ik ’s nachts in een andere wereld leef.

  Mijn laatste voorspellende droom is van eerverleden jaar, ik droomde over een brand, hoewel ik daar nooit over droom en een paar dagen later stond het huis boven mij in brand, wat volledig uitbrandde.
  Ik vind het lastig om dergelijke dromen te begrijpen en geneigd om op dat moment de droom als onzin af te doen, maar als het dan enkele dagen inderdaad gebeurt, geeft het toch te denken…

  De laatste tijd heb ik vooral verhalende dromen, die snel vervagen als ik eenmaal wakker ben, wat ik als een goed teken ervaar, minder spanning en meer rust in mijn leven.
  De ballast lijkt wat af te nemen…

  Groetjes Lily

  1. Mee op de wind

   Wat interessant Lily wat je over je dromen schrijft. Een mooie aanvulling op mijn schrijfsel. Ik probeer mijn blogjes niet te lang te maken. Soms heb ik nog veel meer te vertellen maar kort ik ze in. Daarom ben ik blij met je aanvulling. Bovendien altijd gezellig om iets van je te horen!
   Wat een “droomrijk” leven heb jij. En zo gaat het inderdaad met dromen je doet ze meestal af als onzin. Totdat zoals jij schrijft ze “gewoon” uitkomen.
   Ik denk dat dromen meestal iets vertellen willen. Maar hoe kom je erachter wat zij willen vertellen? Alfred Jung (psychiater) heeft heel veel geschreven over dromen. Ik vind het een heel boeiend thema. Er zijn ook cursussen die je erover kunt volgen. Maar jij bent blij dat je wat minder droomt, begrijp ik.
   Ja dat begrijp ik want veel dromen brengt onrust en een cursus roept dromen op. Rustig houden lijkt mij wijs Lily. Een hartelijke groet van Maaike

 6. Gerlien

  Hallo Maaike,
  Heb weer “bijgelezen” . Ja, ja die dromen het komt me allemaal heel bekend voor. Zelf droom ik iedere nacht wel meerdere dromen. Het vreemde is dat ik droom dat ik wakker ben maar dan tot de ontdekking kom, dat ik gewoon heb geslapen. Soms komt me overdag een situatie in herinnering, die ik heb gedroomd. Mooi dat de droom van Gijs over jouw succes ging, hoef je niet te vragen hoe hij meeleeft. Een heel groot goed, om dit samen te kunnen beleven.
  Heel veel groetjes van Gerlien

  1. Mee op de wind

   Dag Gerlien, wat kunnen dromen toch teweeg brengen. Jij ben echt een dromenmens begrijp ik. Leuk om te horen. Het is eigenlijk een heel boeiend gebeuren. Ik weet vaak niet wat ik heb gedroomd. Maar wat jij vertelt dat je overdag in een bepaalde situatie je ineens herinnert dat je dat al had gedroomd kan ik wel begrijpen. Ik heb dat ook wel eens. Overdag komt mij ineens iets bekends voor en ik vraag mij dan mij af: heb ik dat al niet gedroomd? Ik vind het heel boeiend jouw reactie en al die andere reacties over onze dromen. Er zijn ook cursussen over te volgen dat je je dromen beter gaat begrijpen.
   En dat Gijs droomde over het overweldigende succes van mijn boek is heel leuk. We hebben er samen pret over gehad, en dat wij dit samen zo beleven is inderdaad een groot goed. Mijn dank Gerlien voor je bijdrage en je reactie. Lieve groet van Maaike

 7. Annemieke

  Aan voorspellende dromen kan ik me niet herinneren. Er zijn dromen waarin zich beangstigende, komische of onzinnnige situaties voordoen (zoals die vaker voorkomende droom waarin ik me naar school moet haasten in mijn pyama en kruipend om mijn knietjes!). Ik denk dat het onze onbewuste gedachten en zorgen zijn die te boven komen en de reden waarom we ons eraan herinneren is dat ze onderbroken worden omdat iets of iemand ons wakker maakt.
  Op hun manier kunnen dromen je ook troost en geluk brengen. Mijn man is bijna 6 maanden geleden plotseling en volkomen onverwacht overleden en ik kan hierin zomaar niet berusten. En vorige week zag ik hem eindelijk terug in een droom, vergezeld door enkele mensen die ik niet kende.
  We omhelsden elkaar, ik kon hem voelen en ruiken, ik zei dat ik zo blij was hem weer te zien en toen werd ik wakker….. Ik kan hier beter nuchter bij blijven. Rouwen heeft zijn tijd nodig en dit soort droom komt misschien wel vaker voor.

  1. Mee op de wind

   Dag Annemieke, dankjewel dat je reageert en vertelt over je droom. Wat ontroerend mooi is het wat je vertelt. Dat je man volkomen onverwacht is overleden is zal zeker een verschrikkelijke ervaring zijn. En dat het je veel strijd kost om erin te berusten is zo begrijpelijk. Inderdaad rouwen heeft tijd nodig verdriet verwerken gaat niet zomaar. De voortdurende confrontatie dat het voorbij is en je alleen verder moet, het lijkt mij bijna ondragelijk.
   En dan droom je onverwacht een troostrijke droom waarin je man even aan je verschijnt, hoe ontroerend mooi is dit! Even weer was je man terug en je blijdschap dat je hem weer voor je zag was voelbaar. Toen werd je wakker, was het voorbij en je was weer alleen. Ook al is je man lijfelijk niet meer aanwezig hoe aanwezig is hij gebleven in je droom en in jullie liefde voor elkaar, en hoe mooi is ook dit! Veel sterkte Annemieke en een hartelijk groet van Maaike

 8. Els

  Vraagje

  Zijn Gijs en Frans dezelfde personen?

  Vriendelijke groet
  Els

  1. Mee op de wind

   Ja Els, mijn man Frans wordt in het boek Gijs genoemd. Toen ik mijn blog begon gebruikte ik gefingeerde namen in mijn verhalen. Na overweging en overleg ben ik mijn boek de juiste namen gaan gebruiken. Leuke vraag! Mijn dank ervoor.
   Vriendelijke groet,
   Maaike

Laat een reactie achter