De kogel is door de kerk

We zijn het nieuwe jaar binnengetreden. De eerste voetstappen liggen al weer achter ons. Ik hoop op hetzelfde fijne contact als vorige jaren. Een mooi blog maken we samen, met elkaar.

Als het nieuwe jaar zijn intocht heeft gedaan gaat het bij mij kriebelen. Natuurlijk, het is onzin te denken dat het voorjaar er aan komt, dat de winter voorbij is want de hele maand januari moet nog komen. Vandaag ijzelt het zelfs. Niets voorjaar, handschoenenweer en mutsen op dat is heel andere koek. De winter met zijn bekende kwaaltjes van verkoudheden, snotneuzen en griepjes is trouwens bij ons al aan de deur geweest. En als ik mijn oor te luisteren legt hoor ik dat wij niet alleen meedoen. Maar we zijn nu gelukkig weer op de been voor onze dagelijkse dingen.

En nu ik mij realiseer dat het toch echt nog januari is vraag ik mij af: die elfstedentocht gaat die er nog ooit komen? Maken onze kleinkinderen die nog een keer mee? Een paar dagen een beetje vorst zoals nu levert natuurlijk geen elfstedentocht op. De commissie Elfstedentocht blijft optimistisch en waarom ook niet? Het kan, het kan en je weet het nooit.

 Nu iets anders.

Zo,n 45 jaar geleden gaf een psychiater mij het advies een boek te gaan schrijven over vroeger. Zijn woorden waren: “Ga een boek schrijven over je jeugd. Je hebt een indrukwekkend verleden.”
Die opmerking reisde met mij mee door de tijd. Zijn woorden riepen een sluimerende droom in mij wakker. De droom om eens in mijn leven een boek te gaan schrijven over wat er allemaal plaats vond in mijn kinderjaren. Maar verder dan dromen kwam het niet en dan blijken dromen bedrog. Wel bleef ik schrijven. En nu, jaren later schrijf ik verhalen op mijn blog.

Toen ik mijn blog ging schrijven had ik alleen de titel voor mijn blog bedacht. Verder had ik geen vast omlijnd doel. Die naam geeft weer hoe ik mijn blogjes schrijf. De titel Meeopdewind wil zeggen dat ik alleen maar mee hoeft te gaan met de stroom van de wind. Dat als ik mij overgeef aan het stille luisteren mijn pen vanzelf volgt. Zo ontstonden mijn verhalen over vroeger.

Na verloop van tijd opperde een stemmetje in mij: Zou je van je verhalen niet een boek gaan samenstellen? Het zijn allemaal losse verhalen en het zijn er meer dan genoeg voor een boek. Zoek de meest geschikte voor je doel eruit en maak er een boek van! Wat heb je te verliezen? En, je blog wordt toch ook gelezen?

Ja dat is waar, daar is geen speld tussen te krijgen. Maar, maar……
De maren bleven komen, op een goede dag heb ik ze meegegeven aan de wind. En ze zijn vervlogen. Het besluit is genomen. De kogel is door de kerk. Ik ga d.v. dit jaar de verhalen van Meeopdewind bundelen en uitgeven!
Wanneer? De precieze datum komt later. We doen het rustig aan dat heb ik de gezinsleden beloofd want stress ligt op de loer en is voor niemand goed. Het moet wel leuk blijven voor iedereen.

Samen met Gijs en de kinderen zijn de voorbereidingen in volle gang. Dat het zoveel voeten in aarde zou hebben had ik niet verwacht en soms ontsnapt mij de zucht: Maaike, waar ben je aan begonnen. Maar het hele jaar ligt hopelijk nog voor ons. En ik heb een legertje trouwe familieleden achter mij staan.

In het boek worden de gefingeerde namen, die ik gebruik op mijn blog, ingeruild voor de eigennamen. In de verhalen die ik heb gekozen vertel ik over mijn kinderjaren. Het is een inkijkje hoe het in ons gezin eraan toe ging. Het boek eindigt als wij zelf twee kinderen hebben

Misschien zijn er bezoekers van mijn blog die ter indicatie mee willen denken over de titel van mijn boek, dat zou erg fijn zijn. De uiteindelijk beslissing blijft aan mij, dat dan weer wel. Om actueel te blijven een “niet bindend referendum” noemen we dat tegenwoordig!

De titels in willekeurige volgorde:

De tante van de Barendrechtse brug

Ik zei het toch?         

Van zinken teil naar bad

Mee op de wind          

Ik mag niet klikken dominee    

Van eenvoud en geluk

Uurtjes van korte duurtjes

Samen in een rijtuigje

Onder de inzenders verloot ik twee exemplaren na verschijning van mijn boek.
Bij veel reacties kan ik niet iedereen persoonlijk antwoorden. Maar in mijn volgend blogje vertel ik er dan meer over en praten we bij.

Uiteraard zal ik zo nu en dan vertellen hoe de geboorte verloopt. En dan maar hopen dat het een mooi kindje wordt!

 

 

 

 

Dit bericht heeft 26 reacties

 1. Clazien

  Dag Maaike,
  Dat lijkt me een goed idee , om een boek te maken van je verhalen.
  Ik zou het de titel geven die je als eerste aangaf : Van eenvoud en geluk.
  Dat slaat het meest op al de verhalen, de andere staan m i meer op zichzelf.

  Succes ermee !
  Hartelijke groeten,
  Clazien.

 2. Sarah

  Beste mevrouw,
  Is het de bedoeling dat er uit bovenstaande titels gekozen wordt? Dan kies ik de titel Van eenvoud en geluk. Ik heb niet al uw verhalen gelezen, maar uit wat ik gelezen heb (en wat ik denk dat wel in het boek zou kunnen) maak ik op dat u een eenvoudige, maar gelukkige jeugd hebt gehad, die u gevormd heeft tot wie u nu bent en die nog steeds een fundament onder uw leven is.
  Ineens ben ik gewoon benieuwd naar uw boek…

 3. Nelleke B

  Erg leuk dat uw verhalen een boek worden, ik lees de blog met veel plezier en het boek zal vast mooi worden.
  Mij spreekt de titel “ik zei het toch” wel aan maar “mee op de wind” ook wel.
  Succes met het werk wat het zal geven.

 4. Kundert Bakker

  Ik mag niet klikken dominee.
  Ook nog de beste wensen tante Maaike!!

 5. Marion van e Sande

  Wat een leuke en dappere beslissing! Leuk hoor om zo het nieuwe jaar te beginnen en voor ons als lezers, leuk om van de zijkant mee te maken.

  Goed, mijn mening over de titels.

  Van eenvoud en geluk: doet mij onmiddellijk denken dat ik een streekroman in mijn handen heb en volgens mij dekt dat niet de lading in jouw geval.

  Van zinken teil naar bad: ik vind dit persoonlijk een pakkende en ook wel intrigerende titel. Als ik de titel zou zijn zou ik denken een boek te gaan lezen wat verhaalt van een bepaalde ontwikkeling, een reis door de tijd. Ik zou nieuwsgierig worden naar de inhoud.

  Mee op de wind: vind ik eigenlijk hetzelfde verhaal als bij de eerste titel maar aangezien ik de titel al ken van dit blog heeft voor míj de titel een andere lading. Of dat ook voor anderen zal gelden betwijfel ik. Daarbij denk ik dat het misschien niet zo handig is, als mensen eerst de titel googlen (zoals ik persoonlijk altijd doe), komt men bij dit blog en zal men dezelfde verhalen vinden? Marketingtechnisch denk ik dat dat niet zo handig is.

  Ik mag niet klikken dominee: Tja, zou kunnen.

  De tante van de Barendrechtse brug: Boeiende en ongewone titel, ik zou willen weten waar de titel vandaan komt, op slaat. Het situeert ook meteen de verhalen en dat vind ik altijd wel prettig.

  Ik zei het toch?: met deze titel heb ik helemaal niets, de inhoud kan van alles zijn, zou mij niet uitnodigen. Maar goed, er is meer dan een titel. Echter zeker niet mijn keuze.

  Uurtjes van korte duurtjes: Deze titel snap ik niet, weet niet hoe ik die woorden moet interpreteren.

  Samen in een rijtuigje: ja, zou kunnen, geeft een tijd aan, doet me denken aan je reis naar je oudere zus alhoewel die niet in een rijtuig was. En kan ook slaan op een reis door de tijd, door een leven. Echterrrrrrr, bij deze titel heb ik ook meteen een deuntje in mijn hoofd.

  Goed, mijn mening enkel maar. Ik zou gaan voor nummer 2 denk ik.

  Ik wens je heel veel plezier met je reis dit jaar 🙂

 6. Bernadette

  O wat leuk, een droom waarmaken. Ik ben wel heel benieuwd naar wat er allemaal komt bij kijken. Ik wens u in ieder geval heel veel plezier ermee.
  De titels die mijn voorkeur hebben zijn de eerste twee met een lichte voorkeur voor: Van zinken teil naar bad.
  Warme groeten,
  Bernadette

 7. H Prosman

  Goedenavond Maaike,
  Ik lees je blogs met veel plezier, persoonlijk zou ik voor Mee op de wind gaan. Succes met de keuze.
  Groetjes,
  Helma

 8. Gerlien

  Lieve Maaike,
  Wat een goed bericht: Je bent “in verwachting van je 1e boek”. Mede omdat het extra veel werk zal kosten, vind ik het een moedig maar fantastisch besluit! Heerlijk dat je een fijne kring van “medewerkers” om je heen hebt staan.
  Ik wens je heel veel geluk met deze beslissing en mijn tip: Mee op de wind.

  Groetjes van Gerlien

 9. Nelly van Voorthuijsen-Boon

  Lieve Maaike, toen ik las de kogel is door de kerk, dacht ik welke kogel?
  Wat gaat ze beginnen,gaat ze een wereldreis maken? Maar dit is heel
  een heel andere kogel een boek uitgeven. Een ontzettend gaaf idee.
  Je blogs worden door heel veel mensen gelezen en ik denk dat je boek
  ook door velen gekocht zal worden. Als ik een titel aan je boek zou
  geven zou ik denken aan eenvoud en geluk. Het zijn de kleine dingen
  die het doen en ons blijdschap geven. Hartelijk dank weer voor deze
  blog en heel veel sterkte om dit project doorgang te laten vinden.
  Liefs Nelly.

 10. Anoniem

  Reactie van Elly:
  De geboorte van het in boekvorm gegoten kindje is dus nakende.
  Dit brengt mij, en je andere trouwe volgers, dan weer vreugde. En degenen die jouw blog niet lezen, kunnen t.z.t. je boek lezen. Leuk, hoor. Succes! Het was dit jaar in ieder geval de meeste keren een feestje, vond ik. Vooral veel herkenbaarheid. Die had ik echt wel, al spelen de meeste situaties zich af in een voor mij vreemde streek en ander milieu.
  P.s. Aan een titel-suggestie waag ik me maar niet. Dat vind ik toch echt iets
  wat jij zelf, eventueel met raad van iemand met meer ervaring, zult moeten beslissen. Ga vooral door (maar dat doe je wel). Groet, en tot volgende keer.

 11. Wilma

  Petje af!! Ben nieuwsgierig hoor. Weet het, dat is een slechte eigenschap. Zou wat zijn zeg een boek van je op de plank.
  Groet,
  Wilma

  1. Wilma

   Van eenvoud en geluk s toch een mooie titel?
   Groet, wilma

 12. Anoniem

  Mijn voorkeur gaat uit naar:
  1. Mee op de wind.
  2. Ik mag niet klikken dominee.
  3. Ik zei het toch.
  Waarom een vraagteken?

  Heel veel succes met de bevalling. Ook een kindje moet een naam hebben wat net zo moeilijk is. Nelleke

 13. Leonie

  “Van eenvoud en geluk” dat past helemaal bij je blog Maaike!

  Liefs, Léonie

 14. Sjanneke

  Hallo Maaike,

  Wat een mooi idee, ook omdat zo alle verhalen van vroeger bewaard blijven.. Prachtig, maar wat een werk, alles op zijn tijd dan breekt het lijntje niet zou mijn moeder zeggen.. Overigens ik vind Van eenvoud en geluk wel heel mooi..
  Ook omdat het vroegere leven eigenlijk maar bestond uit eenvoud en men toen ook heel gelukkig kon zijn.. Geen mobieltjes, geen internet.. Niet dat het nu verkeert is, integendeel, maar het doet me denken aan de serie toen was geluk nog heel gewoon 🙂 Fijne Zondag.. Groetjes Sjanneke

 15. Nellie Bal

  DAg Maaike ,je nieuwe blog gelezen, iets had je er weleens van verteld. maar nu gaat het dan echt gebeuren .het zou erg leuk voor je zijn .na al het werk dat je er altijd voor gedaan heb ,en de lezers heb je een blik in een groot deel van je leven gegeven ,maar daar krijg je ook weer veel voo nnr terug ,wat dan ook weer nieuwe stof geeft om verder te gaan,,,,,,maar nu de naam,,,,,de eerste is mooi ,maar gewoon mee op de wind ,vind ik ook mooi ,want zo kennen we het allemaal. ik denk dat het een moeilijke keuze wordt ,dag Maaike ,sterkte ermee en een groet van Nelly Bal
  o

 16. Frans

  Lieve Maaike,
  Ik zou het gewoon houden op “Mee op de wind”
  Die naam klinkt al bekend in de oren.
  Naamsbekendheid is belangrijk.
  Groetjes
  Frans

 17. mee op de wind

  lieve tante Maaike. Wat fijn dat de kogel door de kerk is! Maar het is wel een hele klus om alles op de rit te krijgen. Wat mij betreft gaat het boek” Mee op de wind” heten. En gaat het op de wind mee ….
  Veel sterkte toegewenst en liefs van Maaike.

 18. Pieta

  Dag Maaike,
  Nog alle Goeds toegewenst voor dit Nieuwe jaar, met man en kinderen. Net als jij heb ik een voorjaarsgevoel als het oude jaar voorbij is. Het blijft alweer langer licht, behalve vandaag dan, wat een super sombere dag hier!!! En op de lente moeten we nog ruim 2 maanden wachten. Op je vorige blogs niet gereageerd, ik had het druk met verpleegster spelen, maar gelezen heb ik ze wél. Wat leuk dat je een boek uit wilt geven! En wij, als bloglezers, mogen meehelpen welke titel je eraan wilt geven. Is het de bedoeling om te kiezen uit de titels, die je zo netjes opgeschreven hebt? Moedig dat je het nu nog aandurft, weinig van jou leeftijd zullen nog een boek uit laten geven. Erg leuk, benieuwd wat het gaat worden. Zal best lukken hoor, al die gezellige verhalen van vroeger. Succes ermee en een vriendelijke groet van mij.
  P.S. Die elfstedentocht kan nog gemakkelijk komen, hierna komt er al weer een koude periode aan. Wie weet? Het zou leuk zijn, na zo’n lange tijd!!

  1. Mee op de wind

   Jammer Pieta, het voorjaar is er inderdaad nog niet. Je had zieken, begrijp ik? Maar nu ben je weer op mijn blog: met een reactie en een vraag. Ja het is inderdaad de bedoeling dat je een keuze maakt uit de titels die onderaan mijn blog staan. Er zijn al veel reacties binnen, te veel om allemaal te beantwoorden, maar dit is dan ook een antwoord op je vraag hoe je stemmen moet. In mijn volgend blogje ga ik vertellen over de stemming en wat het is geworden. Ik zie jou keuze nu ook met belangstelling tegemoet en die wordt uiteraard dan ook niet vermeld. Fijn dat je er weer bent en ik hoor het graag van je.
   Liefs, Maaike

 19. Pieta

  Keuze 1: Van eenvoud en geluk.
  Keuze 2: Van zinken teil naar bad.

 20. Nellie Bal

  januari, 2017 om 11:50

  DAg Maaike ,je nieuwe blog gelezen, iets had je er weleens van verteld. maar nu gaat het dan echt gebeuren .het zou erg leuk voor je zijn .na al het werk dat je er altijd voor gedaan heb ,en de lezers heb je een blik in een groot deel van je leven gegeven ,maar daar krijg je ook weer veel voo nnr terug ,wat dan ook weer nieuwe stof geeft om verder te gaan,,,,,,maar nu de naam,,,,,de eerste is mooi ,maar gewoon mee op de wind ,vind ik ook mooi ,want zo kennen we het allemaal. ik denk dat het een moeilijke keuze wordt ,dag Maaike ,sterkte ermee en een groet van Nelly Bal
  o

  Beantwoorden

 21. Carol

  Ha schoonzus,
  Het lijkt mij “Mee op de wind”.
  Heel gewoon, de titel van je blog.
  Ziet iemand dat boek dan in de winkel liggen, krijgt men een seintje in het bovenste hersenpannetje van: “Hee, die titel ben ik vaak op FB tegengekomen. Toch maar even kijken.”
  En dan vliegen ze natuurlijk mee op de wind over de toonbank.
  Ik zie het helemaal voor me.
  Groetjes,
  Carol

 22. Martin

  Mee op de wind als titel van uw boek.. het leven gaat zijn gang, we hebben er maar beperkt invloed op, zeker als het gaat over de eerste etappes van het leven.. de wind voert je mee.. als je leert daar van te genieten leer je vliegen!

 23. Ria Louis

  Beste mevrouw Bakker,

  Bij het lezen van uw blog over de jaarwisseling nam ik me voor om u eindelijk eens te laten weten hoe ik van uw schrijven geniet. En ik wilde u ook vragen of u niet zou willen overwegen om uw verhalen te bundelen en uit te geven in boekvorm. Het leek me namelijk dat dit vooral voor oudere lezers, die niet zo veel met computers “hebben” erg mooi zou zijn.
  Nu, u zult begrijpen dat ik helemaal blij en verrast was om te lezen dat dit boek er inderdaad gaat komen, bij leven en welzijn!

  U hebt de gave om heel mooi, eerlijk en duidelijk te schrijven, en de lezer helemaal mee te nemen naar het verleden. Ik herken er ook heel veel in, al ben ik wel jonger. Veel plezier toegewenst, en we hopen en vertrouwen dat het een mooi boek mag worden, dat velen tot zegen zal zijn!

  Ria Louis-Huisman

  PS. “Mee op de wind” lijkt zo onlosmakelijk verbonden met uw verhalen dat ik voor die titel zou kiezen.

 24. willie

  Ook ik lees met veel genoegen uw blog.
  Van eenvoud en geluk vind ik heel toepasselijk
  op de inhoud van de verhalen.
  Veel genoegen toegewenst met de voorbereidingen!

Laat een reactie achter