De kogel is door de kerk

Lieve mensen. Sorry dat dit bericht voor de tweede keer binnenrolt. Wij, Gijs en ik hebben zitten knoeien met mijn blog en er gebeurde van alles wat niet moest. Opeens was mijn laatste blogje verdwenen met alle reacties. Gelukkig heb ik een schaduwblog waaruit ik opnieuw kan publiceren. Vandaag dan maar helaas de herhaling van hetzelfde verhaal. Heel vervelend. Gelukkig had ik al wel geturfd wat de  titel moest worden. En nu in ieder geval alvast heel hartelijk dankt voor de vele echt leuke, hartelijke reacties en de medewerking.  Deze week nog krijgen jullie het bericht wat het is geworden. Ik hoop alles nog terug te vinden als mijn zoon langs komt want soms gaat de computer boven mijn pet!

Nu eerst maar even dit blogje opnieuw erop, anders komen mensen voor niks op mijn blog kijken

De kogel is door de kerk

We zijn het nieuwe jaar binnengetreden.  De eerste voetstappen liggen al weer
achter ons. Ik hoop op hetzelfde fijne contact als vorige jaren. Een blog maken doen we samen, met elkaar

Als het nieuwe jaar zijn intocht heeft gedaan gaat het bij mij kriebelen. Natuurlijk, het is onzin te denken dat het voorjaar er aan komt, dat de winter voorbij is want de hele maand januari moet nog komen. Vandaag ijzelt het zelfs. Niets voorjaar, handschoenenweer en mutsen op dat is heel andere koek. De winter met zijn bekende kwaaltjes van verkoudheden, snotneuzen en griepjes is trouwens bij ons al aan de deur geweest. En als ik mijn oor te luisteren legt hoor ik dat wij niet alleen meedoen. Maar we zijn nu gelukkig weer op de been voor onze dagelijkse dingen.

En nu ik mij realiseer dat het toch echt nog januari is vraag ik mij af: die elfstedentocht gaat die er nog ooit komen? Maken onze kleinkinderen die nog een keer mee? Een paar dagen een beetje vorst zoals nu levert natuurlijk geen elfstedentocht op. De commissie Elfstedentocht blijft optimistisch en waarom ook niet? Het kan, het kan en je weet het nooit.

 Nu iets anders.

Zo,n 45 jaar geleden gaf een psychiater mij het advies een boek te gaan schrijven over vroeger.
Hij zei: “ga een boek schrijven over je jeugd. Je hebt een indrukwekkend verleden.” Die opmerking reisde met mij mee door de tijd. Zijn woorden riepen een sluimerende droom in mij wakker. De droom om eens in mijn leven een boek te gaan schrijven over wat er allemaal plaats vond ik mijn kinderjaren. Maar verder dan dromen kwam het niet en dan blijken dromen bedrog. Wel bleef ik schrijven. En nu, jaren later schrijf ik verhalen op mijn blog.

Toen ik mijn blog ging schrijven had ik alleen de titel voor mijn blog bedacht. Verder had ik geen vast omlijnd doel. Die naam geeft weer hoe ik mijn blogjes schrijf. De titel Meeopdewind wil zeggen dat ik alleen maar mee hoeft te gaan met de stroom van de wind. Dat als ik mij overgeef aan het stille luisteren mijn pen vanzelf volgt. Zo ontstonden mijn verhalen over vroeger.

Na verloop van tijd opperde een stemmetje in mij: Zou je van je verhalen niet een boek gaan samenstellen? Het zijn allemaal losse verhalen en het zijn er meer dan genoeg voor een boek. Zoek de meest geschikte voor je doel eruit en maak er een boek van! Wat heb je te verliezen? En, je blog wordt toch ook gelezen? Ja dat is waar, daar is geen speld tussen te krijgen. Maar, maar……

De maren bleven komen, op een goede dag heb ik ze meegegeven aan de wind. En ze zijn vervlogen. Het besluit is genomen. Ik ga, als ik gezond blijf, dit jaar mijn boek publiceren. De kogel is door de kerk. Wanneer? De precieze datum komt later. We doen het rustig aan dat heb ik de gezinsleden beloofd want stress ligt op de loer en is voor niemand goed. Het moet wel leuk blijven voor iedereen. En nu is de kogel door de kerk. Ik ga d.v. dit jaar de verhalen van Meeopdewind bundelen en in boekvorm uitgeven!

Samen met Gijs en de kinderen zijn de voorbereidingen in volle gang. Dat het zoveel voeten in aarde zou hebben had ik niet verwacht en soms ontsnapt mij de zucht: Maaike, waar ben je aan begonnen. Maar het hele jaar ligt hopelijk nog voor ons. En ik heb een legertje trouwe familieleden achter mij staan.

In het boek worden de gefingeerde namen in de verhalen ingeruild voor de eigennamen.
In de verhalen die ik heb uitgezocht vertel ik over mijn kinderjaren. Het is een inkijkje hoe het in ons gezin eraan toe ging. Het boek eindigt als wij zelf twee kinderen hebben

Misschien zijn er bezoekers van mijn blog die ter indicatie mee willen denken over de titel van mijn boek. De uiteindelijk beslissing blijft aan mij, dat dan weer wel. Om actueel te blijven een “niet bindend referendum” noemen we dat tegenwoordig!

De titels in willekeurige volgorde:

De tante van de Barendrechtse brug
Van eenvoud en geluk            
Van zinken teil naar bad
Mee op de wind  
Ik mag niet klikken dominee  
Ik zei het toch
Uurtjes van korte duurtjes
Samen in een rijtuigje

Onder de inzenders verloot ik na verschijning twee boeken.

Bij veel reacties kan ik niet iedereen persoonlijk antwoorden. Maar in mijn volgend blogje vertel ik er dan meer over.

Uiteraard zal ik zo nu en dan vertellen hoe de geboorte verloopt. En dan maar hopen dat het een mooi kindje wordt!

 

 

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Zita

  Wat leuk, een boek!
  Over de titel:

  De tante van de Barendrechtse brug – Leuk!
  Van eenvoud en geluk – dit klinkt wel erg kneuterig
  Van zinken teil naar bad – dit zou ook een beschrijving van de ontwikkeling van het badderen in Nederland in de afgelopen eeuw kunnen zijn. Het duidt er vooral op dat een historische ontwikkeling wordt beschreven.
  Mee op de wind – leuk! Het is vanuit deze titel alleen niet helemaal duidelijk waar het boek over zal gaan.
  Ik mag niet klikken dominee – Ik mis hier een komma, en deze titel spreekt mij niet zo aan.
  Ik zei het toch – niet leuk. Betweterig.
  Uurtjes van korte duurtjes – Deze uitdrukking is vooral in bevindelijk-gereformeerde kringen bekend, maar ik weet niet of je er die bevindelijke betekenis aan wilt hangen.
  Samen in een rijtuigje – Doet mij vooral denken aan het Annie MG Schmidt-liedje.

  Succes met kiezen!

 2. Gerlien

  Hallo Maaike,
  Mijn reactie heb je waarschijnlijk wel gelezen, zo niet: brand is erger, zeggen wij dan. Dit stuur ik je om je toch even een reactie te geven, zodat je weet: het nieuwe plaatsen heeft gewerkt 😉

  Groetjes en sterkte met alles!

  1. Mee op de wind

   Dank voor je medeleven Gerlien. Soms gaat de computer zijn eigen gang lijkt het wel. Heel vervelend wat er is gebeurd. Juist nu met alle reacties. Ik heb een gedeelte teruggevonden. Mijn kleinzoon komt vanmiddag langs. Ik hoop dat hij alles kan terugvinden en herstellen. Maar het is geen ernstig ongeluk dat er mensen bij zijn betrokken. Wel een vervelend gebeuren! Maar ik ben er inmiddels achter dat mensen heel coulant en aardig reageren op zoiets als dit, en dat is zo`n positieve ervaring dat ik er blij van word.
   Gerlien, liefs en groetjes van Maaike

 3. anoniem

  Beste Maaike,
  “mee op de wind” vind ik een mooie titel. leuk als je een boek uitgeeft!
  succes ermee!
  harteljke groet uit (ook jouw) Barendrecht, Ella

  1. Mee op de wind

   Dag Ella, Zoals je kunt lezen gaat mijn boek d.v. inderdaad zo heten: Mee op de wind. Ik ben nog aan het denken aan een onderschrift over Barendrecht, misschien. Daar zijn de verhalen tenslotte gesitueerd en het is ook mijn Barendrecht
   Maar het bewerken van de verhalen is de eerste stap. Dank voor je bijdrage en een hartelijke groet, uit Amstelveen

 4. Mercator

  Beste Maaike, lieve “mee op de wind”,

  Als het boek van “Mee op de wind” er eenmaal is wil ik dat wel graag lezen.
  Het lijkt mij mooi om samen met “Mee op de wind” te reizen op de wind.
  Immers, de wind waait waarheen hij wil en niemand weet vanwaar hij komt noch waar hij heen gaat. Dat is nog eens “Reizen op de wind”. Ziedaar een prachtige titel voor uw boek.
  Gelet op de grote verscheidenheid van “Mee op de wind”, zal “Reizen op de wind” ons meevoeren naar alle windstreken van het leven.
  We zien uit naar de verschijning van uw boek.
  Veel succes en goede gezondheid.

  1. Mee op de wind

   Beste Mercator, hartelijk dank voor het reageren. In een algemeen blogje volgt de uitslag wat de titel geworden is. Ik ben bezig met het schrijven ervan.

   Hartelijke groet van Maaike

 5. Dirk van Nieuwkoop

  Ha Maaike,

  Tsja, “Mee op de wind” vind ik eigenlijk een mooie titel.
  “Niets nieuws onder de zon” zou ook passend zijn. Dit omdat veel van vroeger zo herkenbaar is, zij het nu in andere vorm.
  Of simpel “Verhalen over vroeger”.

  Prima idee om alle verhalen te bundelen in een boek!
  Wat mij betreft voor een breed publiek, niet alleen voor de “Bakkers” …

  Groet, Dirk.

  1. Mee op de wind

   Dag Dirk, je wordt op je wenken bediend. Zoals je ziet gaan we het “Mee op de wind heten” noemen. Die naam kwam zo dikwijls naar voren in de reacties dat het jammer zou zijn het anders te noemen.
   En verder mag het boek de wijde wereld in. Hoe breder hoe beter. Er zijn nu zoveel mensen buiten de familie die mijn verhalen lezen dat ik juist mede daardoor op het idee kwam.
   En promoten mijn boek? Hartelijk aanbevolen! Dank Dirk voor je reactie, advies en je bijdrage. Groetjes, Maaike

Laat een reactie achter