Geef vrede, Heer, geef vrede

kerststuka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een korte terugblik naar 1982

Het kerstfeest komt er aan en dat is merkbaar op school. Het lokaal is al in kerstsfeer gebracht. De kinderen wachten gespannen blij en vol verwachting op de dingen die komen gaan. Ze tellen ongeduldig de nachtjes, was het maar zover. Het kerstfeest houdt de kinderen bezig, dagen van te voren vragen ze: “Juf, mogen mijn opa en oma ook meekomen naar het kerstfeest”? Natuurlijk mag dat. Of: “Mijn moeder vraagt of mijn kleine broertje ook mee mag komen”? En ook dat mag. Het zijn zo de vaste vragen die ieder kerstfeest langs komen.

We zijn het eens met elkaar: we gaan straks de ouders verrassen op het kerstfeest. We gaan mooier dan mooi zingen! Wat leuk om naar die blije gezichtjes te kijken terwijl ze de liedjes instuderen.

Hedenmiddag is het dan eindelijk zover. De schooldeuren staan wijd open. De eerste ouders komen al binnenlopen met een kleuter aan de hand. Althans, dat zou je verwachten. Maar éénmaal binnen nemen de kleuters de leiding over. Het gaat hen niet snel genoeg. Sommige kinderen trekken al huppelend hun ouders mee naar het betreffende lokaal.

Het wordt drukker, het lokaal stroomt langzaam vol. De kinderen zijn opgewonden. Ze wijzen elkaar de kaarsjes die straks gaan branden: mooie rode en witte kaarsjes. Hun stoeltjes staan vooraan in het lokaal. De ouders zitten achter de kinderen op hoge stoelen. De kinderen zoeken hun ouders en gaan op hun stoeltjes staan. Speurend kijken ze rond of ze bekenden zien. Ze zwaaien met brede armgebaren naar hun ouders: zien jullie mij? Daarna gaan ze niet zitten. Nee er vindt eerst nog een uitwisseling over de feestkledij plaats zelfs de nieuwe schoenen worden niet vergeten. Het is een geroezemoes van jewelste.

Als de genodigden er  zijn kunnen we beginnen. Ik heet de ouders hartelijk welkom en spreek de hoop uit dat we vanmiddag een mooi, en fijn kerstfeest zullen hebben.
En het wordt een fijne middag. Kerstfeest vieren met kleuters is weldadig, en vredig. Ik zie nog altijd die blijde, verwachtingsvolle gezichtjes. Ik hoor het spontane zingen, en ouders die blij meezingen. Het valt mij weer op hoe intens de kinderen luisteren naar het kerstverhaal.

De kaarsjes zijn bijna opgebrand als de kinderen naar huis gaan. Ze zijn moe en voldaan. Ze hebben hun best gedaan en ingespannen geluisterd. Het is tijd om op te houden. Ze zijn gespannen vooraf en zó enthousiast dat het niet al te lang moet duren. Aan de hand van de ouders huppelen ze de school uit, wetend dat het kerstfeest nog niet voorbij is. Over een paar dagen vieren ze ook thuis nog kerstfeest.

Dit is één kant van het kerstfeest. Helaas, er is nog een andere kant. Er zijn duizenden gezinnen in ons land die in armoede leven. Ook voor hen wordt het kerstfeest. Er zijn ouders die hun kinderen niet kunnen geven wat zij nodig hebben. Die blij zijn dat er voedselbanken bestaan. De schaamte voorbij zijn om er naar toe te gaan, zich verheugen dat hun kinderen ook iets extra’s krijgen.

Als ik terug denk aan het kerstfeest op school dan dringen zich beelden van nu op. Van kleuters uit oorlogslanden. Ik zie gezichtjes van kleuters voorbij trekken. Gezichtjes waarop angst, schrik en oorlogsleed staat. Ik weet van radeloze ouders die de angsten van hun kinderen niet kunnen wegnemen. Ouders die zelf ook angstig zijn!
Ik voel onmacht en frustratie dat ik het niet verhelpen kan. Boosheid dat volwassenen dit kinderen aandoen. Verdriet dat kinderen voor hun verdere leven getraumatiseerd zijn. Ik voel angst hoe het verder met onze wereld zal gaan. Ik zal zeer zeker niet de enige zijn die de kerstdagen met gemengde gevoelens viert.

We vieren kerstfeest, het feest van het Licht dat ontstoken wordt in een beklemmende, duistere wereld. Een wereld waarin we angstig zijn omdat we worden opgeschrikt door aanslagen en moorden. Hoe vieren kinderen in oorlogslanden kerstfeest? Hoe vieren de verdrukten, de miljoenen vluchtelingen die in kampen verblijven het kerstfeest?

De wreedheden van onze tijd, de aanslagen en barbaarse moorden zijn niet nieuw. Ook in de dagen van Jezus geboorte was het donker in de wereld. Als het koning Herodes ter ore komt dat er een Koning is geboren vaardigt hij het bevel uit dat alle kleine jongetjes in Bethlehem moeten worden gedood. Hoe onmenselijk wreed!

 Ik herinner mij een lied dat onze kinderen leerden op de basisschool. De woorden spraken mij toen aan omdat ze zo actueel waren. Nu, jaren later spreekt het lied mij nog altijd aan omdat het niets aan zeggingskracht verloren heeft. (wijze:Ik wil mij gaan vertroosten)

Geef vrede, Heer, geef vrede
de wereld wil slechts strijd,
Al wordt het recht beleden

De sterkste wint het pleit
Het onrecht heerst op aarde
de leugen triomfeert
Ontluistert elke waarde
o red ons, sterke Heer

Geef vrede, Heer, geef vrede
bekeer ons felle hart
Deel ons uw liefde mede
die onze boosheid tart
die onze mond leert spreken
En onze handen leidt
Maak ons een levend teken:

                                                                      Uw vrede wint de strijd!
                                                                     Een vredig kerstfeest gewenst
                             

                                      

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Nelleke

  Mooi stukje, ja, dat het maar nooit over gaat met die oorlogen. Het blijft eeuwig hetzelfde. Kinderen die op deze manier weer aan nieuwe oorlogen beginnen.
  Ik heb het stukje doorgezonden naar een vriendin.
  Liefs nelleke

  1. Mee op de wind

   Ja Nelleke ik vind het zó erg dat het nooit ophoudt. Het snijdt door mij heen als ik die angstige kinderen zie. Het wordt blijkbaar nooit anders want mijn hele leven heb ik van oorlogen gehoord.
   Fijn en dank dat je reageert en het ook nog hebt doorgestuurd naar een vriendin. Goede Kerstdagen en liefs van Maaike

 2. Gerlien

  Wat een prachtige tekst en zeer zeker actueel. Er wordt zo vaak gezegd: alles herhaalt zich en wat oorlog en strijd betreft, blijkt dat jammer genoeg ook zo te zijn. We moeten heel dankbaar zijn voor al het goede dat ons ten deel valt en wensen en hopen dat het ooit echt Vrede mag worden!
  Een sfeervolle kerst en een Gelukkig 2017 voor iedereen!

  1. Mee op de wind

   Inderdaad Gerlien alles blijft zich herhalen en “er is niets nieuws onder de zon”. Maar hoe jammer dat dit ook geldt voor oorlogen. In het groot, en ook in het klein blijkt het niet altijd gemakkelijk om in vrede met elkaar te leven. Ja, we mogen heel dankbaar zijn voor al het goede dat we hier hebben want dat is er ook.
   Hartelijk dank voor je reactie Gerlien! Het is fijn om feedback te krijgen want zonder reacties is het schrijven van een blog een eenzijdige bezigheid zijn. En ik ben bang dat ik het, zonder wederzijds contact met lezers, niet vol zou houden!
   Ook jij een gelukkig 2017. Liefs van Maaike

 3. Bernadette

  Ik begrijp echt niet dat er zoveel onrecht bestaat, al die ellende, ik snap het niet. Wil niet iedereen dat zijn kinderen opgroeien in een veilige en liefdevolle omgeving? Het ergste vind ik dat je er niets kan aan veranderen, hoe graag ik het ook zou willen.
  Fijne, gezellige kerstdagen en een gezond en gelukkig 2017!

  1. Mee op de wind

   Ja Bernadette, het is de onmacht dat je er niets aan kunt doen en dat het maar door gaat. Ik ben het helemaal met je eens. De meeste mensen willen vrede. Laten wij hopen en bidden dat de oorlogen eindigen zodat kinderen en alle mensen weer kunnen leven in vrede.
   Dank voor je goede wensen. Voor jou dezelfde wensen voor 2017, en met vriendelijke dank voor je reactie. Groet van Maaike

 4. Nelleke B

  Als kind geniet je van het kerstfeest, de sfeer het kerstverhaal waarin altijd hoop is. Ik merk dat ik nu ook meer stilsta bij de wereld waarin kerst heel koud kan zijn letterlijk en figuurlijk. Ik vind daarom dit lied ook zo mooi.

  1. Mee op de wind

   En wat is het heerlijk Nelleke als je in je kindertijd onbekommerd hebt kunnen en mogen genieten van het kerstfeest. Dat gunnen we alle kinderen en bij het opgroeien gaan we zien dat het niet overal zo is, en dat veroorzaakt pijn. Ik vind het lied ook zo mooi omdat het, naast haat, spreekt over liefde en vrede.
   Dankjewel voor je reactie. Lieve groet, Maaike

 5. Sjanneke

  When the power of love overcomes the love of power the world will know peace.
  Jimi Hendrix

  Fijne Kerstdagen en een Gezond en geweldig 2017 wens ik jou en al je dierbaren toe..
  Groetjes Sjanneke

  1. Mee op de wind

   Wat een prachtige tekst Sjanneke. Daar verlangen zoveel mensen naar, dat de liefde zal zegevieren over de duistere machten. Laten we hopen en bidden dat het zal gebeuren!
   Hartelijke dank voor het mooie citaat, en je lieve wensen. Ik wens jou hetzelfde Sjanneke.
   Liefs van Maaike

 6. Nellie Bal

  Maaike je heb best hele mooie herinneringen dat je voor de klas hebt gestaan bij de kleuters ,en er is best veel veranderd in al die jaren, maar de kleintjes reageren nog wel zo onbevangen als vroeger .ook nu kijken ze nog met ongeduld naar de Kerstmiddag ,een mooi verhaal en niet te vergeten een zak snoep .zo was het vroeger al op Barendrecht . Maar het is inderdaad een angstegge tijd ,het is alles onvoorstelbaar wat er gebeurd allemaal ,een goed en gezond 2017 gewenst .en veel energie met het schrijven ,we genieten er van ,groet ,ook aan Gijs van Nelly Bal

  1. Mee op de wind

   Dag Nellie, de herinneringen aan school zijn heel leuk, daar heb je gelijk in. Kleuters, kinderen leven nog zo heerlijk in het nu. Hun wereld is niet veel groeter dan het gezin waar zij in leven en de school waar ze opzitten. Verjaardagen, kerstfeest en andere feesten ze beleven het allemaal intens. En die kerstmiddagen van school en zondagsschool blijven de meeste kinderen dan ook bij. Ook jij een gezond en goed 2017 gewenst. Ik breng de groeten over aan Gijs. Ik vind het fijn dat je geniet van de verhalen, ik doe mijn best er iets van te maken. Soms lukt het goed en soms wat minder. zoals alles in het leven. Dankjewel voor je reactie Nellie en groetjes van Maaike

 7. Anoniem

  Ja Maaike.
  Er is bepaald geen “Vrede op Aarde” . Veel te veel ellende.
  Toch hoop ik dat hier, (en hier is dat voor velen gelukkig nog mogelijk) het voor jullie een Goede Kerst is geweest. Veel genieten en dankbaar zijn voor het Nu, en… veel goede herinneringen aan Toen. Dat is toch zo mooi. Ook aan het Kerstfeest op school. Mijn jongste kleindochter had haar 1ste Kerstfeest op school dit jaar. Toen we haar vroegen, toen ze zingend en met haar zelfgemaakte kandelaar, met kaarsje, in haar hand, naar buiten kwam, zei ze: ” Wel mooi,maar een beetje raar.”
  “Waarom raar?” Ze dacht na, en zei: “Nee, niet raar, maar wel mooier dan andere dagen”. Welnu, we hopen allemaal dat er voor haar en iedereen nog veel van die mooiere Kerstdagen zullen komen.
  Prettige jaarwisseling en een goed 2017.

  1. Elly van Veenendaal

   Wat een leuke kleindochter heb je, Elly. Kinderen je komt er nooit op uitgekeken. Ik begrijp dat jij dat ook zo ervaart.En wij hebben goede kerstdagen gehad, dat is zeker. En het is mooi om de schone dingen van het leven niet uit het oog te verliezen, ook al is dat soms moeilijker als het zo onrustig is in de wereld. Er zijn veel dingen waar wij hier van mogen genieten en dat is ook de bedoeling, denk ik. Wij hebben mooie kerstdagen gehad. En laten we hopen en wensen dat het nieuwe jaar wat rust en brede brengt.
   Ook jij een prettige jaarwisseling en een vredig 2017. Elly hartelijk dank voor je reactie!

Laat een reactie achter