Ik ben er confuus van!

Zie de link:  https://www.rd.nl/kerk-religie/boek-maaike-bakker-belicht-geloofsleven-tijdens-jeugd-in-barendrecht-1.14161

Als u mijn boek  “Mee op de Wind” wilt bestellen klik dan op:
dit bestelformulier
en alles wordt u duidelijk.  De verzending is gratis.

Het is, na alle commotie om mijn boek, weer eens tijd om een blogje te schrijven. De drukte is wat geluwd. Het was allemaal veel en hectisch, maar ook ontzettend leuk!  Wat een geweldige ervaring om mijn boek te kunnen en te mogen publiceren. Daarom vandaag nog een keer een blogje erover.
Ik vind het heel bijzonder dat ik zoveel liefde en betrokkenheid mocht ervaren. Allereerst van mijn dierbaren. En daarna van zoveel lieve mensen die mij belden of op andere manieren lieten weten hoe zij meeleefden, genoten van de publicatie van mijn boek.  Al die positieve reacties zorgden ervoor dat ik er confuus van ben.

Vanochtend kreeg ik een brief van een hoog bejaarde nicht die ontzettend blij was dat zij het boek kreeg toegestuurd. In onze kinderjaren trokken onze gezinnen veel met elkaar op.
Jammer dat bij het ouder worden, en de drukte van het leven de contacten tussen familieleden verwateren. Een boek schrijven is een probaat middel voor hernieuwd contact
Zij ging, schreef ze, het boek niet hapsnap lezen, maar er echt de tijd voor nemen. Zulk soort reacties kreeg ik meer. Voor mijn nicht, die al lang geleden uit Barendrecht vertrok, kwam het dorp van haar jeugd opnieuw tot leven, schreef zij.

Lieve, lieve mensen, lezers, bezoekers  van mijn blog: heel hartelijk dank voor jullie vriendelijkheid, en hartelijkheid die ik zo ruim mocht ervaren! Het stemt mij zó dankbaar en blij!
Later deze week, hoop ik mijn zus in Zeeland te bezoeken.  Om eerlijk te zijn heeft alles mij wel vermoeid.  Ik heb nog één zus, ik verlang ernaar om haar te bezoeken en weer op adem te komen.

Ik hoop mijn verhalen te kunnen blijven schrijven. In de toekomst minder frequent dan voorheen.  Echter, het contact met de bezoekers van mijn blog kan ik maar node missen, daarom hoop ik jullie van tijd tot tijd hier te ontmoeten. Bezoekers die een abonnement hebben krijgen bericht wanneer ik iets publiceer. Maar er zijn ook bezoekers die regelmatig een kijkje nemen en dan gelijk iets lezen.  Ook hier geldt : voor elk wat wils

O ja nog even dit: het boek is ook in iedere boekhandel te bestellen.
Een lieve groet van Maaike.

Maar er valt nog meer te lezen voor wie het leuk vindt.  Mijn boek kreeg op Barendrecht publiciteit.  Na een interview, verscheen het hieronder staande bericht in het plaatselijk weekblad “De schakel”.

De burgemeester van Barendrecht ontving ons allerhartelijkst. Op deze foto neemt burgemeester J. Van Belzen het eerste exemplaar van “Mee op de Wind” in ontvangst

BARENDRECHT – Vanaf deze week ligt het boek ‘Mee op de Wind’ van Maaike Bakker – vroeger Mieke Bakker – bij The Read Shop aan de Middenbaan. Het boek staat vol met verhalen over haar jeugd in Barendrecht.

Door Astrid Potuijt

,,Ik heb uit kinderperspectief geschreven. In het eerste verhaal was ik vier jaar en in de loop van de verhalen groeit de schrijfstijl mee met de leeftijd.” Maaike begon vier jaar geleden met het opschrijven van haar herinneringen. Ze plaatste dit op haar website. Door de vele positieve reacties, ontstond het idee om er een boek van te maken. ,,Dat was nog een hele klus”, vertelt ze. ,,Mijn zoon heeft het boek geredigeerd en via de Historische Vereniging – die overigens veel heeft geholpen – hebben we er foto’s bij gezocht. Het is een familieproject geworden. Heel erg leuk, maar ook veel meer werk dan ik van tevoren had kunnen bedenken.”
Maaike werd geboren in 1939. Haar vader overleed twee maanden voor haar geboorte. Hierdoor moest haar moeder het in haar eentje rooien. Dat was geen gemakkelijke opgave met elf kinderen en een tuindersbedrijf. De oorlog maakte diepe indruk op het kleine meisje. Zo beschrijft ze alsof je erbij bent de enorme pan aardappelen die haar moeder klaarmaakte voor de mensen die vanuit Rotterdam bij hen langs kwamen voor eten.

Ze verloor twee broers – één aan een ziekte en één aan een ongeluk – en kon niet naar de mulo, wat ze erg graag had gewild. Tussen de regels door zijn de emoties te lezen en het respect dat ze heeft voor haar moeder. Maar desondanks zijn de verhalen positief geschreven. Zo beschrijft Maaike hoe ze later toch nog door kon leren en in het onderwijs terecht kwam. Ze omschrijft Barendrecht zoals de oudere generatie het nog goed zal herkennen. De Gebroken Meeldijk, het boerenland en de woning waar ze opgroeide. Maar ook voor de jongere generatie is het een mooi boek om te lezen. De foto’s illustreren haar verhalen en laten oude beelden van Barendrecht zien. De herkenbare plaatsen die ze beschrijft en hoe ze dit beleefde.

Donderdag, 29 juni, overhandigde Maaike Bakker het eerste exemplaar aan burgemeester Jan van Belzen. ,,Het boek levert een mooie bijdrage aan de Barendrechtse identiteit. Het is goed dat we weten waar we vandaan komen”, zei de burgemeester. ,,Barendrecht is enorm veranderd. We zijn hier vooral heel erg toekomstgericht bezig, maar het is zeker goed en belangrijk om ook terug te kijken.”
Samen bekeken ze de foto’s die aan de wand van de B&W-kamer in het gemeentehuis hangen. Maaikes huis staat ook op de foto en ze herkent nog veel meer huizen en straten. ,,Het schrijven van deze verhalen heeft voor mij therapeutisch gewerkt”, vertelt Maaike. ,,Het was een harde en vaak moeilijke tijd, maar ik genoot van het buitenleven.”

En nu? Maaike weet het niet precies. ,,Op mijn blog schrijf ik ook over het nu en dat blijf ik zeker doen. Er zullen vast nog veel meer ideeën komen om over te schrijven”, zegt ze lachend.

 

                                Nog even gezellig napraten   

 

 

 

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Anoniem

  Zo Maaike ,ik heb het alles weer door gelezen wat je op de blog veschreven heb ,,ook het verhaal met de burgemeester van Barendrecht,het is toch net een verhaal uit een boekje hoor ,als je het allemaal zo leest ,en niet te vergeten op jouw leeftijd ,leuk hoor ,her was een keurig en waardevol slot ,en nu even gas terug eneen paar dagen naar het mooie Zeeland ,doe zus en zwager de hartelijke groeten maar en gezelligheid,en voor jullie samen een groet van Nelly Bal

  1. Mee op de wind

   Dankjewel Nelly. Ja ik laat nu alles even los en ga naar jouw geboorteprovincie het mooie zeeland. Dat ik geen twintig meer ben is mij nu toch ook wel duidelijk geworden. Maar de klus is geklaard. Het boek is er en nu ontspannen. Het was een heel leuke bijeenkomst. De burgemeester was allervriendelijkst.
   Hartelijk dank voor je reactie Nelly. Een lieve groet van Maaike

 2. Elly

  Dag Maaike.
  Ik dacht eerst: “hartstikke leuk. Nu een echt boek, maar de verreweg de meeste verhalen ken ik natuurlijk”, maar het is toch (voor mij althans) veel fijner om het zo in zijn geheel te lezen, beschreven vanaf je jeugd tot nu.
  Compliment, ook aan je ” medewerkers”, die -zo heb ik begrepen- naast hun eigen besognes jou er doorheen gesleept hebben, want een boek is toch heel wat meer werk dan elke 10 dagen een blog.
  Maaike, geniet van alle mooie reacties, en van het idee dat je heel wat mensen een paar goede uren bezorgd hebt en nog steeds bezorgt. Rust nu maar lekker uit. Het zit erop! Liefs. Elly

  1. Mee op de wind

   dag Elly, ja mijn “medewerkers”hebben er ook aan getrokken hoor. Ik vind het zelf ook wel fijn om het zo chronologisch bijeen te hebben staan. En nu maar lekker ervan genieten met het gevoel dat de klus is geklaard. Ik geniet van alle mooie reacties en ook weer van deze. En ik hoop ok dat er veel mensen kunnen genieten van mijn verhalen. Hartelijk dank Elly voor je reactie. Liefs van Maaike

 3. Gerlien

  Lieve Maaike,
  Heel veel plezier in Zeeland en de mooie reacties zijn “dubbel en dwars” verdiend. Ere wie ere toekomt, het blijft geweldig!

  Groetjes van Gerlien

  1. Mee op de wind

   Lieve Gerlien,
   Dat gaan we doen Gerlien, genieten in zeeland. Hartelijk dank weer voor je reactie. En nu even terugschakelen!

   Liefs van,
   Maaike

Laat een reactie achter