Vóór mij staat mijn pc. Een leeg vel wacht. Tussen nu en straks gaat het gebeuren: ga ik mijn verhaal schrijven. En iedere keer weer is het een verrassend gebeuren. Wat wordt het vandaag? De verhalen die ik schrijf, spelen zich af tussen mijn vroegste herinneringen en nu. Ik reis kris kras door mijn geschiedenis. En onderweg kom ik een verhaal tegen. Soms overlappen de verhalen elkaar. Voor de duidelijkheid verwijs ik ook wel eens naar een eerder verhaal uit diezelfde tijd. Het éne verhaal roept het andere op. En dat kan dan weer iets zijn uit een veel eerder tijdstip in mijn leven. Een stroom van associaties en herbelevingen die door het schrijven ontstaan.
In het verhaal dat ik vandaag ga schrijven ben ik negen jaar. Gisteren had ik het verhaal bijna op papier staan, klik ik het met mijn domme hoofdje weg. En wat blijkt: definitief weg! Het zal wel niet voor niets zijn! Misschien wordt het verhaal van vandaag mooier/beter dan gisteren? Zou zo maar kunnen!
Een jarige
Toen ik vanochtend wakker werd wist ik meteen: er is iets leuks vandaag. Janneke is jarig. Janneke is mijn beste vriendinnetje en daarom is het heel leuk dat zij jarig is. Ik loop sneller dan anders naar school. Soms ren ik even. In de klas zit ik naast Janneke. De meester moppert wel op ons en vindt dat we veel kletsen maar hij heeft ons nog niet verplaatst. Gelukkig maar. Hij ziet zeker dat wij echte vriendinnen zijn! Janneke staat al te wachten op het speelplein. Als ik haar feliciteer zegt ze: “Ik kies jouw mee de klassen rond hoor!” Ik knik blij en zeg: “Ja, dat wist ik al een beetje”.
Bij Janneke thuis
Uit school , om half vier loop ik mee naar Janneke’s huis. Zij woont ook ver van school. Maar dan aan de andere kant van het dorp.
En omdat we zo ver uit elkaar wonen mag ik vannacht ook blijven slapen bij haar. Hiep hoi! Want dat is nog een feestje na een feestje.
Janneke woont in een klein huisje. Maar dat is niet erg want het is er wel heel gezellig. Haar vader en moeder zijn allebei echt aardig. Ik heb er anders meestal geen erg in dat ik geen vader heb. Hij is er nooit geweest. Maar als ik bij Janneke ben, merk ik het, omdat daar wel een vader is. Ik vind het altijd een beetje vreemd als er een vader is, en soms ook wel een beetje eng! Als wij binnen zijn komt Janneke’s moeder al aanlopen. Ze geeft mij, net zoals Janneke, een kus. De andere kinderen komen ook zo en dan gaat het feest beginnen.
Jannekes vader werkt op het land. Dat kun je zien aan zijn grote handen. Zijn vingers staan een beetje krom van het werken, denk ik. Hij werkt op een boerderij die Dierenstein heet. En dat vind ik spannend, want op die boerderij heeft mijn moeder vroeger gewoond. En nu werkt Janeneke’s vader er. Mijn moeder was negen jaar toen zij daar woonde. Haar vader, mijn opa, huurde de boerderij. Moeder vertelt ook altijd dat zij toen negen jaar was. Op die boerderij moest zij toen al heel hard werken.
Er komen niet zo veel kinderen op Janneke’s verjaardag. Maar dat geeft niets want het is toch een hele leuke verjaardag! Om acht uur gaan de andere kinderen naar huis. Janneke en ik mogen daarna nog een poosje opblijven. We zitten met zijn allen aan de grote tafel en kletsen nog gezellig wat na!
Naar bed
Janeke’s moeder kijkt op de klok: “jullie moeten nu snel naar bed hoor! Het is de hoogste tijd.” Ik weet nog van de vorige keer dat we een smal, stijl trapje op moeten naar het zoldertje. Janneke is hup, hup boven. Maar ik ga voetje voor voetje. Ik kijk nog eventjes tussen de smalle traptreetjes door in het huiskamertje. Jannekes vader en moeder zitten nog te keuvelen. Het kamertje op de zolder heeft een klein dakraampje. Ik kan er precies de maan door zien! Die staat er recht boven. Janneke zegt dat zij de maan heel vaak ziet. Dat lijkt mij reuze leuk, want de maan ziet er ieder keer anders uit! We kletsen tot heel laat. Als haar vader boos roept dat wij nu moeten gaan slapen, gaan we toch maar slapen!
Orgelles
De volgende dag loop ik, om half vier, uit school weer naar mijn eigen huis. Dáár is het heel stil vandaag! Dat gebeurt bijna nooit. Ze hebben zeker allemaal iets te doen vandaag!
Weet je wat? Ik ga mijn orgelles oefenen. Morgen komt de muziekjuffrouw. Als ik mijn les niet goed heb geleerd loopt het slecht af. De muziekjuffrouw heeft altijd een pen in haar hand. Daarmee mept zij dan op mijn vingers. Het doet pijn en ik vind het heel gemeen!
Ik heb nog maar kort orgelles. Maar later, als ik mooi kan spelen, ga ik liedjes spelen die wij op school ook zingen. Zoals bijvoorbeeld: Op de grote stille heide. Dwaalt de herder eenzaam rond.
Moeder vertelde dat zij dat vroeger, toen mijn vader en moeder pas getrouwd waren, samen zongen. En dat het mooi klonk. Ze zei ook dat zij het lied niet af vonden. Ze hebben er toen samen een coupletje bij gemaakt:
Als de herder ’s avonds klaar is
En hij keert dan huiswaarts weer.
Met een lekker hapje eten.
Zit hij bij het haardvuur neer.
Op zijn knie een kleine guit.
Roept de herder het dan uit
Ik dank U mijn Heiland!
Ik dank U mijn Heiland.
Mijn Heiland!
Mijn moeder heeft het al veel keren verteld. En als zij het vertelt gaat ze heel blij kijken. Ik zou het best wel eens willen horen. Van mijn moeder weet ik het wel hoe zij zingt. Maar van mijn vader niet. Ik denk, dat hij een lage, zware stem had en dat het mooi klonk bij moeders hoge stem! Ik vind het fijn als mijn moeder iets vertelt over mijn vader. Want als zij iets over hem vertelt is mijn vader er ook even even bij!
Naschrift:
Toen ik eenmaal orgel kon spelen heb ik het lied vaak gespeeld. Het riep altijd herinneringen bij mijn moeder op aan mijn vader, en dan vertelde zij vaak weer het verhaal. Het lied staat in de bundel: Kun je nog zingen zing dan mee.
In mijn jonge tijd was dat een bundel die heel veel werd gebruikt in de gezinnen. Wij zongen veel bij het orgel. Misschien wordt er nog wel veel uit gespeeld? Ik was wel verbaasd dat ik wat jaren geleden de bundel gewoon kon bestellen. Er was een nieuwe druk uitgekomen.
Er staan veel “Vaderlandse” liederen in. Maar ook liedjes over de natuur. Kerstliedjes etc. Literair stelt het coupletje dat mijn ouders maakten wellicht weinig voor. Maar dat is onbelangrijk. Ik koester dit verhaal als een waardevolle herinnering. Omdat ik op deze manier alsnog een inkijkje krijg in het leven van mijn ouders!
Het lied dat mijn moeder later heel lief werd was: Aan des Heilands voeten. Luist’ rend naar de Heer. Als ik achter het orgel kroop vroeg zij steevast: “speel nog eens, Aan des Heilands voeten!”
Tante, wat fijn nu heb ik het lied van de herder compleet. Oma heeft het meerdere malen gezongen vroeger bij ons thuis en ook nog wel toen ze in Winterdijk woonde.
De eerste regels heb ik ooit in het boek geschreven van” Kun je nog zingen”, maar ik wist het hele lied niet meer. Oma vond het zelf altijd erg mooi. Ik denk dat ze er een mooie herinnering aan had. In mijn tijd had oma al een oud stemmetje, maar toen ze jong was moet ze samen met haar man erg mooi gezongen hebben. Ze zongen samen duetten enz. heeft ze me wel eens verteld. Groetjes en liefs van mij. Ik kijk weer uit naar het volgende verhaal!
Wat geweldig Maaike dat je eigenlijk op dit lied wachtte. En nu staat het in dit verhaal!
Ja,ik weet nog dat mijn moeder, jouw oma, toen zij jonger was een mooie sopraanstem had.
Ik weet zeker dat het voor haar een prachtige herinnering was. Als zij het vertelde voelde je hoe lief zij mijn vader heeft gehad.
Wat fijn dat je mij dit vertelt! Heel veel dank voor deze reactie.
Alle liefs van tante Maaike
mooi lied is het. Heb ook een erg oud muziekboek. Zal eens kijken of het er in staat. Zal het proberen te spleen an aan je denken en het verhaal er om heen.
Groet uit de sneeuw.
Wilma
Dag Wilma, Het zou leuk zijn als je het hele lied vindt. Er zijn meerdere coupletten. Mijn ouders voegden er één aan toe.
Mocht je er niet uitkomen mail mij dan gerust even dan mail ik alle coupletten naar je toe. Is de wijs je bekend?
Is de sneeuw vroeger dan anders bij jullie? Of sneeuwt het altijd al om deze tijd?
Is het ook koud bij jullie?
Hartelijk dank weer voor je reactie. Je bent een trouwe lezer!
Groetjes,
Maaike
helaas kan ik het niet vinden. Heb je ook nog de muziek ervan? Je mag het me mailen als je het hebt? W heger63@gmail.com.
Bedankt.
Groet, Wilma
Dag wilma, Bladmuziek en lied zijn onderweg!
Veel succes met ermee!
Groet van Maaike
O ja, wat heeft oma ook bij ons veel gezongen. Psalmen, geestelijke liederen, maar ook oude kinderversjes. Vaak vroegen wij aan haar of ze nog eens van dat jongetje wilde zingen, dat door het ijs zakte. Het eindigde met: En thuis in vaders hoekje, ging ’t op het natte broekje, klits klets, klits klats. Dat vonden we altijd zo leuk :-).
En het boek ¨kun je zingen¨ hadden we trouwens ook. Een tijdje geleden kwam ik het nog eens op een rommelmarkt tegen. Leuk!
Teunie
Ja Teunie, jij/jullie hebben ook veel herinneringen aan oma, dat begrijp ik. Ze is zoveel zondagen bij jullie geweest. En wat heeft ze daar van genoten! Wat leuk dat nichtjes reageren op zo’n verhaal als betrokkenen. Al die liedjes zaten opgeborgen en ze kwamen feilloos tevoorschijn! Nu ik zelf ouder ben gebeurt hetzelfde! En jij blijft ze je ook herinneren. Zo gaat het verhaal!
Succes met je blog. En mijn lieve groet!
tante Maaike
Op de grote stille heide zongen vroeger thuis ook al, en dat is ruim 70 jaar geleden , maar het blijft mooie,ook met de kinderen van adriana heb ik het wel gezongen, als ze kwamen logeren ,mooi hoor maaike
Dag Nellie, Ja ik vind die oude liedjes ook altijd nog mooi!
Ik heb ook veel oude liedjes aan de kleinkinderen geleerd. En dat is van grote waarde, want ze onthouden ze. En dat is toch mooi!
Leuk dat jij dat ook met ze deed! Fijn, dat je reageert Nellie. Hartelijk dank!
Groetjes van Maaike