Ik woon weer thuis bij mijn moeder en sta niet meer in de winkel, maar voor de klas. En daar heb ik echt mijn draai mee gevonden! Verder heb ik ongeveer een jaar geleden Gijs ontmoet. Hij woont in Rotterdam. Het is echt menens tussen ons! Gijs is een paar jaar ouder dan ik. En eigenlijk willen we over niet al te lange tijd gaan trouwen.
Gijs op de markt
Koen staat ’s zaterdags nog altijd met kippen op de markt.
De zaak loopt goed. Bij de kippenkraam staan altijd wel mensen. Het loopt zo goed dat Koen het niet meer alleen aan kan. Hij heeft versterking nodig. En Gijs is tegenwoordig op zaterdag toch vrij. Tot voor kort ging hij altijd zaterdagsochtends nog naar kantoor. Als hij nu eens op de markt gaat staan? Er komt dan extra geld binnen en wij kunnen meer sparen. Om een lang verhaal kort te maken: Gijs gaat kippen verkopen. Op de markt. Een grote stap voor Gijs, die een kantoorbaan heeft. Het is weer eens iets heel anders voor Gijs, en eigenlijk ook wel een uitdaging. En wat blijkt? Hij vindt het zelfs leuk!
Naast andere vleeswaren slijt Koen ook zijn zure zult op de markt.
Als er even niemand aan de kraam staat wijst Koen naar de zure zult en zegt tegen Gijs: “ik zou best wat meer zure zult willen verkopen.”
Gijs denkt even na. Wat moet hij hierop zeggen? Dan schiet hem iets te binnen: “ik ken een slager in Rotterdam,” zegt Gijs. “Die slager heeft naast zijn winkels ook een paar marktzaken. Misschien wil hij die bakjes wel gaan verkopen. ” Koen spitst zijn oren en is wakker.
Koen laat er geen gras over groeien. Hij bezorgt de volgende vrijdag een doos met bakjes zure zult bij Gijs. Met de vraag aan Gijs: “wil jij die doos met zure zult zaterdagochtend vóór je naar de markt komt even afleveren bij die slager?” Gijs kijkt bedremmeld naar de doos met zure zult. Of dit nu de bedoeling was? Gijs licht even de deksel van de doos. Ja hoor, helemaal gevuld met bakjes zure zult. Had hij zijn mond maar gehouden, nu zit hij er mooi mee.
De eerste klant
De volgende ochtend fietst Gijs, het is nog vóór half zeven, naar de markt. Hij vindt de bedoelde slager, die zijn marktkraam voor het vlees aan het opzetten is. Het is hem heel snel duidelijk: de slager heeft er totaal geen trek in. Hij kent Gijs amper. Wat moet hij met die jongen?
Hij zegt nog wel tegen Gijs: “mijn dochter staat in één van de slagerijen. Ga het daar maar mee regelen. Tenslotte kennen jullie elkaar wel.”
Gijs druipt af ! De doos met zure zult bindt hij weer onder zijn snelbinders. Wat nu? Hij wil niet terug naar Koen met de doos zure zult. Er zit niets anders op dan toch maar naar de winkel van de dochter te fietsen.
Ondertussen draaien zijn hersens op volle toeren. Hij moet van die doos zure zult af. Zijn missie moet slagen. Maar hoe? Hij moet een oplossing vinden. De dochter kijkt verwonderd als Gijs binnenstapt! Gijs heeft zijn plan van aanpak inmiddels rond. “Zo, jij bent vroeg. Je bent mijn eerste klant,” zegt de dochter opgewekt. “Ik kom niet als klant,” zegt Gijs: “ik kom alleen dit maar even afleveren.” Hij wijst naar de doos met bakjes zure zult. “Ik ben bij je vader geweest. En die heeft mij hierheen gestuurd. Ik kom een doos met zure zult brengen.” Gijs zet de doos, met de bakjes zure zult, voor haar neus op de toonbank. Ze lijkt niet bijster enthousiast.n “Je moet de zure zult in blokjes snijden” gaat Gijs onverstoorbaar door. “En op de toonbank leggen om de klanten te laten proeven. Als iemand een bakje wil kopen, is dit de prijs.”
Gijs legt met een breed gebaar de gegevens voor haar neer: de prijs per bakje en voor eventuele nabestellingen het telefoonnummer van de slagerij.
Het meisje kijkt perplex naar de doos met zure zult. Verbouwereerd zegt zij: “Dat is goed, Gijs.” Even later staat Gijs, helemaal opgelucht, weer buiten. De slagersdochter roept hem nog na: “Tot ziens, Gijs!” Met een “ruimhartige” zwaai en een brede glimlach naar de slagersdochter stapt Gijs weer op zijn fiets. Ziezo, dat is hem toch maar mooi gelukt! Hier kan hij mee thuis komen. In dit “speciale” geval: op de markt. Diezelfde zaterdag wordt er nog gebeld. De bakjes zure zult zijn allemaal verkocht. Met de vraag om nieuwe bakjes. Niemand kon toen nog vermoeden wat dit prille, onopvallende begin van “moeders zure zult” teweeg zou gaan brengen.
Op volle toeren
De bestellingen blijven binnenstromen. En met de bestellingen ontstaan evenredig de problemen. Want ineens moet er veel meer geproduceerd worden. De productie draait op volle toeren. Er is helemaal niet op gerekend dat het product zo’n snelle vlucht zou maken. Het kost Arjan, die nog steeds verantwoordelijk is voor de productie, heel wat hoofdbrekens. De faciliteiten die nodig zijn om de groei bij te houden, ontbreken aan alle kanten. Het grootste probleem is het ruimtegebrek. De ruimte die de slagerij biedt blijkt niet groot genoeg voor productie en voorraad. Maar met veel improvisatie vinden zij voorlopige oplossingen.
Moeders zure zult
Alles komt nu in een stroomversnelling. De eerste plannen worden al gesmeed om in de buurt grond te kopen voor een grotere bedrijfsruimte. De groei blijkt de volgende jaren spectaculair. En dat is geen wonder want “moeders zure zult” is en blijft de lekkerste!
Sorry! Ik heb per abuis op de delete knop geklikt. Als u geen bericht ontvangt van een nieuw verhaal, wilt u zich dan svp. opnieuw aanmelden als abonnee?
Abonnee worden? Vanaf nu kunt u ook abonnee worden op mijn blog. Van ieder nieuw artikel dat ik publiceer krijgt u dan voortaan bericht.
echte zult is lekker. Wilde wel dat ik een recept had. Ging ik het hier over the ocean ook proberen. Vroeger hadden wij in Holland altijd B.akker zult, was dat van jullie?
Groet, Wilma
Precies Wilma. De echte zure zult kwam van de Gebr.Bakker (mijn broers). En daar heb ik dus over geschreven.
Overigens heb ik op internet lekkere recepten van zure zult gevonden. Mocht je het niet vinden dan mail je mij maar even! Vooral Brabantse zure zult staat vermeld.
Leuk dat je dit even mailt over de zure zult. En natuurlijk hartelijk dank voor je reactie!
Groetjes,
Beste Mee op de wind.
Jaren lang van de zure zult van Bakker genoten.
Het lijkt er jammer genoeg op dat het steeds moeilijker te verkrijgen is.
Bij de AH, Jumbo, Poeisz supermarkten in de omgeving is het blijkbaar uit het assortiment.
Kan bij de Jumbo nog zure zult van Mexx kopen, maar Bakker jammer genoeg nergens meer.
En eerlijk is eerlijk, die van Mexx is niet echt lekker.
Dag Harry, ik weet niet hoe het zit. Ik heb ook gegoogled maar ik kan ze niet meer vinden. Ik vond ze vroeger, toen ik nog geen vegetariër was, ook heerlijk.
Als ik één van mijn broers zie ga ik toch eens vragen hoe het zit, want daar ben ik best nieuwsgierig naar. Wel jammer voor u dat ze niet te vinden is en ze nu juist zo lekker vond. De broers hebben de fabriek verkocht. Andere eigenaars hebben blijkbaar andere ideeën, zo gaat dat meestal.
Hartelijk dank voor uw, weer eens heel andere, reactie. Met een vriendelijk groet van Maaike